Wat is werken in de cloud?

werken in de cloud

Je hebt waarschijnlijk al wel eens van werken in de cloud gehoord of bewust of onbewust er gebruik van gemaakt. Toch blijft het voor veel mensen nog een vage term. Want wat is werken in de cloud nu eigenlijk? En wat heb je ervoor nodig?

In dit blog leggen we je uit wat werken in de cloud inhoudt, hoe het werkt en hoe je het kunt inzetten in jouw bedrijf.

Wat is in de cloud werken?

De cloud is ook wel een verzamelnaam voor het online opslaan en ophalen van bestanden. Het tegenovergestelde daarvan is lokale opslag. Bij lokale opslag wordt data opgeslagen op de harde schijf van jouw computer. We spreken van de term ‘cloud’ als je data wil ophalen die niet op jouw computer staat, maar elders is opgeslagen op een server.

Wanneer je kiest voor werken in de cloud, worden al jouw bestanden dus in de cloud opgeslagen. Om deze data te kunnen raadplegen is een internetverbinding noodzakelijk. Via het internet kunnen de verschillende apparaten communiceren met een server. Heb je dus internet? Dan kun je altijd jouw data ophalen, ongeacht waar of op welk apparaat je inlogt.

Doordat je overal en altijd toegang hebt tot deze bestanden, biedt werken in de cloud een flexibele oplossing voor collega’s die graag op wisselende locaties werken. Een werkplek in de cloud is daarom ook ideaal voor thuiswerken. 

Hoe en waar wordt mijn data opgeslagen?

De data wordt opgeslagen op een server. Een server is eigenlijk een computer, alleen beschikt deze computer over veel meer mogelijkheden dan een standaard computer. Servers hebben veel meer rekenkracht dan bijvoorbeeld jouw eigen laptop, hierdoor kunnen er tegelijkertijd meerdere gebruikers werken op één server. Daarnaast zijn de servers gemaakt om dag en nacht aan te staan, waardoor je gegevens altijd bereikbaar zijn.

Servers kunnen op verschillende locaties staan. Sommige bedrijven kiezen er voor om een eigen server aan te schaffen, terwijl andere bedrijven cloud werkplekken huren bij een IT-bedrijf.

Wat is een cloud werkplek?

Nu we hierboven hebben uitgelegd wat werken in de cloud is en waar je gegevens worden opgeslagen, leggen we je ook graag uit wat een cloud werkplek is.

Een werkplek in de cloud wordt ook wel een online werkplek genoemd. Een cloud werkplek is een virtuele omgeving die je ten aller tijde kan raadplegen. Het maakt niet uit waar je bent, je kunt altijd bij jouw data. In de trein onderweg naar een klant, thuis snel nog even een mail versturen of inloggen op een andere computer. Oftewel een cloud oplossing is ideaal voor bedrijven die geen zorgen (meer) willen van een eigen server.

De voordelen van in de cloud werken

Vele bedrijven hebben al de stap richting de cloud gezet. Niet voor niets natuurlijk; het brengt talloze voordelen met zich mee. Zo bevordert het de onderlinge samenwerking met collega’s, heb je geen zorgen meer over back-ups en kun je altijd en overal werken.

Nog een voordeel van de cloud voor jouw organisatie is dat als je organisatie groeit, de cloud meegroeit. Je voegt heel eenvoudig meer gebruikers toe en verhoogt – of verlaagt – dus gemakkelijk het aantal werkplekken.

Benieuwd naar de andere voordelen? Lees het in de blog ‘werken in cloud: wat zijn de voordelen?’. Daarin lichten we deze en nog een aantal andere voordelen verder toe.

De nadelen van werken in de cloud

Als je werkt in de cloud ben je afhankelijk van een goede internetverbinding. Is deze er niet? Kun je niet bij jouw bestanden en software. Een punt om rekening mee te houden. Daarnaast ben je tijdens een storing afhankelijk van jouw cloudleverancier. Onderzoek daarom goed met welke cloudleverancier je gaat samenwerken.

Bekijk de blog ‘4 nadelen van werken in de cloud' voor nog meer punten.

In de cloud werken

Veilig werken in de cloud

Hoe veilig is werken in de cloud?” is een vraag die wij regelmatig krijgen. De data staat opgeslagen op een plek die niet zichtbaar is. Logisch dat dit vragen oproept over de veiligheid. Echter is werken in de cloud veilig. Er wordt namelijk dagelijks door cloudexperts optimalisaties doorgevoerd, de software is altijd up-to-date en datacenters zijn fysiek goed beveiligd.

Wat kost werken in de cloud?

Voor een vast bedrag per maand beschik je over een werkplek in de cloud. Bij Connectium hebben we twee opties: basic (€37,99) en premium (€56,50). Bekijk de pakketten voor meer informatie.

Meer informatie over werken in de cloud?

Nu je weet wat werken in de cloud is roept dit waarschijnlijk nog wel andere vragen op. Begrijpelijk. Ons team staat elke werkdag klaar om deze vragen te beantwoorden. Bel of mail ons gerust.

E-book: werken in de cloud

e-book: werken in de cloud
Geeft antwoord op de volgende vragen:
  • Wat zijn de voor- en nadelen?
  • Hoe veilig is werken in de cloud?
  • Kan ik mijn eigen software gebruiken in de cloud?
  • Voor welke bedrijven is het geschikt?

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie door Identiteit & Media.