Mobiel werken: wat is het en wat zijn de voordelen?

Bij steeds meer organisaties krijgen medewerkers de vrijheid om te werken waar en wanneer ze maar willen. Ze zijn niet langer gebonden aan kantoor en werken bijvoorbeeld thuis, in een café of terwijl ze onderweg zijn naar een klant. Een positieve ontwikkeling want mobiel werken levert bedrijven vele voordelen op.

In deze blog beschrijven we wat mobiel werken precies is en welke voordelen het jouw organisatie kan bieden.

Wat is mobiel werken? 

Mobiel werken wordt ook wel het nieuwe werken of flexibel werken genoemd. Bij organisaties die deze werkwijze hanteren zijn medewerkers niet langer gebonden aan kantoor en vaste werktijden. Zij kunnen overal aan de slag wanneer ze zelf willen. Zolang ze het aantal uren van hun contract maar halen.

Mobiel werken maakt het daarnaast mogelijk om verloren uurtjes makkelijk in te halen. Stel je voor dat een werknemer moet wachten tussen twee afspraken. Hij of zij kan dankzij mobiel werken in de tijd die gewacht wordt gewoon doorwerken. Mobiel werk biedt zowel de organisatie als de medewerker voordelen.

De voordelen van mobiel werken 

We zijn door de jaren heen gewend geraakt aan het traditionele werken op kantoor. Sinds 3 jaar zijn wij ook grotendeels thuis gaan werken. Aan het begin van de coronapandemie zijn wij “in het diepe gegooid” voor wat betreft thuiswerken. De voordelen zijn toen wellicht ook wel zichtbaar geworden. De belangrijkste lichten wij kort toe:

Medewerkers zijn flexibeler

Omdat er altijd en overal kan worden gewerkt zijn medewerkers een stuk flexibeler. Hierdoor kunnen tandartsafspraken of de kinderen wegbrengen makkelijk tussen het werk door gedaan worden. Daarnaast is het ziekteverzuim onder mobiele werkers door deze flexibiliteit lager.

Hogere productiviteit

Medewerkers kunnen hun werkdag zelf indelen en de tijden kiezen waarop ze werken. Mobiel werk is dus een stuk productiever omdat medewerkers ook ‘s avonds of in het weekend kunnen werken.

Kostenbesparing voor de organisatie

Mobiel werken betekent voor een organisatie dat er minder vaste werkplekken nodig zijn. Hierdoor hebben organisaties een minder grote kantoorruimte nodig. Daarnaast wordt er bespaard op schoonmaak-, ICT- en energiekosten.

Het is goed voor het milieu

Medewerkers die mobiele werkplekken hebben hoeven niet meer dagelijks in de file te staan. Ze hebben ook de mogelijkheid om in het ov te werken waardoor er minder auto’s op de weg zullen zijn. Dit is natuurlijk beter voor het milieu.

Klanten zijn tevredener

De klanttevredenheid binnen een organisatie kan worden verhoogd dankzij mobiel werken. Doordat medewerkers de mogelijkheid hebben om hun tijden zelf in te delen, kan bijvoorbeeld de telefoon ook buiten kantooruren worden opgenomen.

Een beter imago voor de organisatie

Wanneer een organisatie de mogelijkheid geeft voor mobiel werken nemen ze de positieve effecten ervan serieus. Daarnaast laten ze zien dat ze medewerkers vertrouwen. Organisaties met mobiele werkplekken worden gezien als betrokken, flexibel en vernieuwend.

De nadelen van mobiel werken 

Mobiel werken heeft vanzelfsprekend niet alleen voordelen maar ook enkele nadelen. We zetten enkele op een rijtje:

Er is meer afleiding

Mobiel werken gebeurt in een andere omgeving dan op kantoor. Hierdoor komen medewerkers meer afleidingen tegen. Denk bijvoorbeeld aan pratende mensen in een café of de trein, klussende buren of de bezorger die even een pakketje komt brengen.

Minder contact met collega's

Medewerkers die mobiel werken brengen minder tijd op kantoor door. Hierdoor zien zij collega’s minder en is even kletsen, overleggen of meekijken met elkaar lastiger. Dit mindere contact kan voor de medewerkers die mobiel werken ook eenzaam gaan aanvoelen.

Beveiliging van gegevens is een uitdaging

Bij mobiel werk is een laptop en telefoon essentieel. De ene organisatie zal deze faciliteren, maar bij een ander mogen medewerkers hun eigen spullen gebruiken. De beveiliging hiervan kan een uitdaging zijn. Daarnaast moet er ook gedacht worden aan openbare wifi-netwerken die misschien niet altijd even veilig zijn.

Medewerkers kunnen makkelijk overwerken

Wanneer medewerkers mobiel mogen werken en dit thuis doen, kan het goed dat ze zichzelf in het werk verliezen. De meeste mensen werken daarom ook meer als ze mobiel werken.

Wat is er nodig voor een mobiele werkplek? 

Denk je erover na om mobiele werkplekken in te richten voor jouw medewerkers? Dan is het goed om te weten waar je rekening mee moet houden. Bij mobiel werken is het belangrijk dat medewerkers de juiste apparatuur tot hun beschikking hebben. Denk hierbij aan een laptop, mobiel, extra monitor en een goede koptelefoon.

Daarnaast moet een mobiele werkplek toegang hebben tot alle bestanden, gegevens en omgevingen van jouw organisatie. Zo kunnen ze overal en altijd bij deze zaken. Daarnaast moeten ze makkelijk met collega’s kunnen communiceren. Belangrijk is dat alle middelen en data wel goed beveiligd zijn, zodat echt alleen medewerkers hierbij kunnen. Een goede oplossing hiervoor is een werkplek in de cloud of een Microsoft 365 werkplek

Een mobiele werkplek in de cloud

Een werkplek in de cloud is een virtuele omgeving waar jouw medewerkers overal en ten alle tijden bij kunnen. Werken in de cloud is dus ideaal voor organisaties die mobiel werken willen faciliteren. Dankzij een mobiele werkplek in de cloud kunnen medewerkers verder makkelijk online samenwerken.

Daarnaast kun je veilig werken in de cloud. Zo is er tweestapsverificatie mogelijk waarmee de gebruiker via een extra stap in het aanmeldingsproces moet aantonen of hij of zij deze gebruiker is. De gegevens van jouw organisatie zijn met een mobiele werkplek in de cloud dus goed beveiligd.

Kom alles te weten over de cloud

Download het e-book gratis en ontdek alle voordelen van werken in de cloud.

Een Microsoft 365 werkplek

Microsoft 365 is een cloudoplossing die steeds meer wordt gebruikt en de nieuwe naam voor Office 365. Met de tool heb je altijd, overal en op elk apparaat toegang tot je programma’s en data. Je beschikt verder over de bekende Office applicaties zoals Excel, Word en PowerPoint.

Een groot voordeel van Microsoft 365 is dat je gemakkelijk kan samenwerken met collega’s die mobiel werken. Zo heb je de mogelijkheid om te chatten via Teams, vergaderingen te plannen via Outlook en kun je via Word tegelijkertijd in dezelfde documenten werken.

Hieronder hebben wij kort een aantal applicaties van Microsoft 365 benoemd:

Teams

Teams

Microsoft Teams is een samenwerkingsplatform. Via het platform kunnen medewerkers chatten, videobellen, samenwerken in bestanden en deze met elkaar delen.

SharePoint

SharePoint

Microsoft SharePoint is een modern centraal platform dat wordt ingezet voor informatiedeling en dataopslag. Het belangrijkste doel van SharePoint is makkelijk en snel gegevens delen met gebruikers.

OneDrive

Onedrive

OneDrive is een cloudopslagplatform waar gebruikers bestanden kunnen opslaan. Het platform met alle gegevens is altijd en overal toegankelijk via het internet.  

Wil je als organisatie mobiel werken faciliteren?

Mobiel werken biedt veel voordelen voor zowel jouw organisatie als de medewerkers. Zo zijn ze een stuk productiever en bespaart het je organisatiekosten. Wil jij mobiele werkplekken faciliteren? Kies dan voor een mobiele werkplek in de cloud van Connectium. Wij luisteren naar jouw eisen en wensen en maken op basis daarvan een passend voorstel.

  • Verschillende IT-diensten: cloud en IT beheer;
  • Snelle helpdesk voor alle IT-vragen;
  • Alles onder één dak: verkoop, installatie, monitoring en beheer;
  • Hoge klantbeoordeling. Lees onze klantverhalen en reviews;
  • Mogelijkheid tot 24x6 bereikbaarheid.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®