Hoe veilig is werken in de cloud?

Als je overweegt om te gaan werken in de cloud betekent dat al jouw data en software wordt overgezet van jouw fysieke werkplek naar jouw  werkplek in de cloud. De data is nu niet meer in eigen beheer. Logisch dat dit vragen oproept over de veiligheid. Want hoe veilig is werken in de cloud eigenlijk?

Veilig werken in de cloud

Steeds vaker hoor je verhalen over datalekken en gegevens die op straat liggen. Graag laten we je zien dat werken in de cloud veilig is. Dat doen wij aan de hand van de volgende punten:

  1. Software up-to-date
  2. Tweefactorauthenticatie
  3. Data op één plek
  4. Risico’s spreiden (redundantie)
  5. Fysiek goed beveiligd
  6. Optimalisatie van veiligheid

Hoe veilig is de cloud?

1. Software up-to-date

Wanneer jouw data verplaatst wordt naar de cloud, ben je ervan verzekert dat de servers altijd beschikken over de laatste software. Er worden namelijk constant (automatische) updates gedraaid door de cloudleverancier. Maar wat als het niet gebeurd? In de loop van de tijd worden er steeds meer zwakheden in de software bekend en wordt de kans dat deze worden misbruikt groter. Daarnaast is het mogelijk dat je functionaliteit verliest of misloopt. Preventief IT onderhoud is daarom essentieel

2. Tweefactor-
authenticatie

Veilige toegang tot de online werkplek is van essentieel belang. Daarom is tweefactorauthenicatie (2FA) mogelijk. Wat is tweefactorauthenticatie? Bij tweefactorauthenicatie wordt door middel van twee factoren jouw identiteit vastgesteld.

Een voorbeeld: je logt in met je gebruikersnaam en wachtwoord, waarna je op je smartphone een pushmelding ontvangt die je moet accepteren om in te loggen. Indringers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet genoeg om toegang tot je werkplek te krijgen. Het is daarom een veiligere manier van inloggen.

Tweefactor authenticatie via Apple Watch

3. Data op één plek

Bij een werkplek in de cloud wordt alle data van jou en jouw collega’s op één plek opgeslagen. Hiermee wordt voorkomen dat data overgezet wordt naar USB-sticks of lokaal op computers wordt opgeslagen. Data dat staat opgeslagen op bijvoorbeeld een laptop kan gestolen worden. Kwaadwillende hebben bij een cloud werkplek aan alleen een laptop niet voldoende. Ze zullen eerst door de tweestapsverificatie moeten. De kans op het verliezen van data wordt daarmee kleiner.

4. Risico’s spreiden (redundantie)

Goed om te weten: vaak verspreiden cloudleveranciers hun diensten over meerdere datacenters. Zo worden risico’s verspreid. Dit wordt ook wel redundantie genoemd. Is er een storing bij één van de servers? Dan kun je gewoon doorwerken. De andere servers nemen het namelijk over. Hierdoor is een hoge beschikbaarheid gegarandeerd. Want je weet wat ze zeggen: tijd kost geld!

Wist je dat: Connectium alle clouddiensten in maar liefst drie gecertificeerde datacenters heeft staan.

5. Fysiek goed beveiligd

De servers staan opgeslagen in gecertificeerde datacenters. De fysieke beveiliging in zulke datacenters is van hoog niveau, die gemiddelde MKB-bedrijven vaak niet halen. Denk aan de nieuwste beveiligingsprocedures, klimaatbeheersing, brandveiligheid en stroomtoevoer.

6. Optimalisatie van veiligheid

Dagelijks zijn ICT-specialisten bezig met de veiligheid van de cloud. Zo wordt er IT onderhoud uitgevoerd, houden ze de nieuwste trends en mogelijke zwakke punten van de omgeving in de gaten gehouden en worden deze punten direct opgepakt. Vaak wordt hierbij een lokale server minder aandacht aan besteed.

Kom alles te weten over de cloud

Download het e-book gratis en ontdek alle voordelen van werken in de cloud.

Lees ook

Ook veilig in de cloud werken?

Conclusie: in de cloud werken is veilig. We hopen jou ervan overtuigd te hebben dat je jouw data met een gerust hart kan verplaatsen naar de cloud.

Heb je toch nog vragen over de veiligheid van de cloud? Of wil je de stap zetten richting de cloud? Neem gerust contact met ons op of download ons e-book over werken in de cloud

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®