Waarom IT onderhoud zo belangrijk is

Hoewel veel bedrijven weten dat preventief IT onderhoud noodzakelijk is, krijgt het vaak niet alle prioriteit. Zonde, want ICT onderhoud kan totale uitval van IT-systemen voorkomen, zorgt ervoor dat de levensduur van hardware wordt verlengd en bespaart tijd en geld.

In deze blog kom je meer te weten over het belang van preventief onderhoud, de voordelen en voorbeelden van onderhoudswerkzaamheden. Lees snel verder.

Wat is IT onderhoud?

Preventief IT onderhoud is het regelmatig uitvoeren van onderhoudstaken om ervoor te zorgen dat een IT-omgeving goed blijft werken. Voorbeelden hiervan zijn het vervangen van hardware onderdelen, het installeren van software-updates of het maken van back-ups om dataverlies te voorkomen. Het doel van IT onderhoud is om problemen en storingen te voorkomen en een IT-omgeving te creëren die stabiel, veilig en altijd beschikbaar is.  

Preventief een IT omgeving onderhouden

Waarom is preventief onderhoud aan een IT-omgeving essentieel?

Het uitvoeren van preventief onderhoud op je IT-omgeving is erg belangrijk. Als problemen niet op tijd worden opgemerkt en opgelost kan dit (ernstige) schade aan je IT-systemen veroorzaken. Dit kan zelfs leiden tot totale uitval.

Onderhoud ICT voorkomt problemen voordat ze zich voordoen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan je IT-omgeving, zoals bijvoorbeeld het vervangen van onderdelen of het installeren van updates, kun je (ernstige) problemen/storingen voorkomen en ontstaat er een stabiele IT-werkomgeving. 

Daarnaast kan preventief IT onderhoud op lange termijn tijd en geld besparen, omdat problemen van te voren worden voorkomen of op tijd worden opgelost voordat het een bedreiging kan worden voor jouw organisatie. Tot slot is bewezen dat preventief ICT onderhoud de levensduur van hardware kan verlengen.

Wat als er geen IT onderhoud wordt uitgevoerd?

Zoals eerder beschreven is preventief IT onderhoud essentieel. Als dit niet wordt uitgevoerd kan dit leiden tot (grote) problemen voor je organisatie. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid, beschikbaarheid en stabiliteit van je IT-omgeving. De prestaties van de IT-omgeving worden daardoor minder en de kans op uitval en het verlies van data wordt groter. Op lange termijn gaat dit geld en tijd kosten, omdat problemen moeilijker op te lossen zijn en onderdelen of de gehele IT-omgeving moet worden vervangen.

Bovendien is een IT-omgeving die niet regelmatig wordt onderhouden minder veilig en is de kans om gehackt te worden groter. Het preventief onderhouden van je IT-omgeving mag dus zeker niet worden vergeten.

Hardware onderhouden

De voordelen 

Preventief onderhoud zorgt voor een aantal voordelen aan IT-omgevingen. Deze voordelen hebben we hieronder beschreven:

 • Stabiliteit verbeteren
 • Minimale downtime
 • Veiligheid verbeteren
 • Tijd en geld besparen
 • Levensduur hardware verlengen
 • Inzicht

Stabiliteit verbeteren

Door preventief IT onderhoud wordt de stabiliteit van een IT-omgeving verbeterd. Dit komt doordat onder andere problemen tijdig opgespoord en opgelost worden en software-updates uitgevoerd worden.

Minimale downtime

De kans op uitval van IT-systemen is aanzienlijk lager en de beschikbaarheid wordt verbeterd. Bovendien is de productiviteit van medewerkers hoger omdat er minder uitval is.

Veiligheid verbeteren

Door preventief onderhoud uit te voeren, kan de veiligheid van de IT-omgeving worden verbeterd. Denk aan het uitvoeren en installeren van software- of beveiligingsupdates.

Tijd en geld besparen

Op lange termijn wordt door preventief IT onderhoud geld en tijd bespaard, omdat problemen makkelijker kunnen worden opgelost voordat het kan leiden tot ernstige problemen.

Levensduur hardware verlengen

Het preventief onderhouden van hardware kan de levensduur verlengen. Dit komt omdat problemen op tijd worden opgelost voordat ze erger worden. Hardware onderdelen kunnen eerder slijten wanneer het niet wordt vervangen. Dit kan weer leiden tot extra werkbelasting voor andere hardware onderdelen. Door preventief onderhoud worden prestaties verbeterd, waardoor de hardware langer meegaat.

Inzicht

Om preventief ICT onderhoud goed te kunnen uitvoeren is het inzichtelijk maken van IT-systemen en hardware essentieel. Een bijkomend voordeel is dat daardoor een duidelijk overzicht ontstaat van de hele IT-omgeving.

Voorbeelden van IT onderhouds-
werkzaamheden

IT onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van onderhoudswerkzaamheden aan een IT-omgeving:

 1. Om beveiligingslekken te dichten moeten er software-updates worden uitgevoerd.
 2. Het is belangrijk om netwerk- en systeembeveiliging uit te voeren omdat dit de IT-omgeving beschermd tegen aanvallen van hackers of malware.
 3. Het maken van een back-up van data voorkomt dataverlies.
 4. Fysieke controles is ook een onderdeel van preventief IT onderhoud. Dit houdt in dat er op locatie wordt gekeken naar de staat van hardware onderdelen.
 5. Hardware onderdelen vervangen wanneer deze versleten zijn of niet meer optimaal werken.
 6. Het regelmatig uitvoeren van prestatie-analyses kan helpen problemen op tijd op te sporen.
 7. Het dagelijks monitoren van IT-systemen om snel in te kunnen grijpen.

Dit zijn een aantal onderdelen van preventief onderhoud IT. Het is raadzaam om een onderhoudsplan op te stellen zodat er niks wordt vergeten en de werkzaamheden op de juiste momenten worden uitgevoerd.

IT onderhoud aan hardware

Actieve monitoring en ICT onderhoud door Connectium

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom biedt Connectium monitoring en onderhoud aan. Wij houden jouw IT-omgeving in de gaten en zodra er problemen ontstaan kunnen we direct aan de slag, waardoor de impact minimaal is.

Het kostenplaatje van de monitoring en IT onderhoud is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en complexiteit van de IT-omgeving, het type onderhoud dat nodig is en de bereikbaarheid die gewenst is.

Bij Connectium werken we met verschillende supportcontracten. Geïnteresseerd? Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. We bespreken in een vrijblijvend adviesgesprek jouw IT-omgeving, de wensen en eisen en welke mogelijkheden daarop aansluiten.

STARTEN MET PREVENTIEF ONDERHOUD AAN JE IT-OMGEVING

ICT onderhoud is een goede strategie voor de groei van jouw onderneming. Wij nemen graag het onderhoud van jouw IT-omgeving over, zodat je je bezig kunt houden met andere belangrijke werkzaamheden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®