IT infra-
structuur: de definitie, essentie en voor-
beelden

Of het nu gaat om een start-up, een MKB-bedrijf of een multinational, ieder bedrijf is tegenwoordig afhankelijk van een solide en betrouwbare IT infrastructuur. Het is de basis van een bedrijf en bevordert een efficiënte bedrijfsvoering, concurrentievoordeel en nog veel meer.

In deze blog leggen we de betekenis uit van een IT infrastructuur en waarom het essentieel is voor elk bedrijf.

Wat is IT infrastructuur?

Een IT infrastructuur omvat alle IT voorzieningen die een bedrijf nodig heeft om bedrijfsprocessen uit te voeren. Het bestaat uit verschillende componenten die een organisatie ondersteunt in hun dagelijkse werkzaamheden. Het doel van een infrastructuur IT is om een veilige en betrouwbare IT omgeving te creëren waarin wordt gezorgd voor de juiste werking van systemen, applicaties en dataopslag.

Wat valt er onder IT infrastructuur?

De vraag 'Wat valt er allemaal onder IT?' is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden: alles wat binnen een organisatie met IT te maken valt onder de ICT infrastructuur. Wanneer deze juist is ingericht creëert dit overzicht en biedt het houvast. Een infrastructuur IT is opgebouwd uit de volgende componenten:

  • Hardware
  • Software
  • Netwerken
  • Beveiliging
  • Locatie
Onderdelen IT infrastructuur

Hardware

Dit omvat alle fysieke apparaten zoals servers, computers, laptops, routers en switches. Deze fysieke apparaten ondersteunen de uitvoering van software en gegevensopslag.

Software

Dit omvat alle softwaretoepassingen, zoals applicaties, databases en besturingssystemen. Software zorgt ervoor dat bedrijfsprocessen kunnen worden geautomatiseerd waardoor er dagelijks grote hoeveelheden informatie verwerkt kunnen worden.

Netwerken

Dit zijn alle verbindingslijnen tussen verschillende apparaten en systemen binnen een bedrijf. De juiste netwerkinfrastructuur maakt snelle en betrouwbare gegevensuitwisseling mogelijk en ondersteunt de interne en externe communicatie. Denk hierbij aan routers, switches en firewalls.

Beveiliging

Een ander belangrijk onderdeel van een ICT infrastructuur is de beveiliging. Het bevat alle IT maatregelen die worden genomen om zo veilig mogelijk te werken en dataverlies, cyberaanvallen of ongeautoriseerde toegang tegen te gaan. Hierbij kun je denken aan toegangscontrole, MFA, firewalls en antivirussoftware.

Locatie

Tot slot is de locatie waar servers of andere hardware worden ondergebracht ook een onderdeel van de infrastructuur ICT. Dit kan een datacenter zijn, maar ook gebouwen of kantoren waar hardware wordt geplaatst.

De voordelen van ICT infrastructuur

Een goede en overzichtelijke ICT infrastructuur levert een bedrijf vele voordelen op, waaronder:

Betere interne en externe communicatie

Systemen, zoals chatplatforms en videoconferenties, worden optimaal gebruikt waardoor men eenvoudiger met elkaar kan communiceren en informatie kan uitwisselen, wat de samenwerking ten goede komt.

Beveiligingspunten komen eerder aan het licht

Doordat de ICT infrastructuur in kaart is gebracht komen beveiligingspunten eerder aan het licht, waardoor een bedrijf beter beschermd is tegen zowel interne als externe bedreigingen.

Verbeterde efficiëntie en productiviteit

Bedrijfsprocessen zijn geautomatiseerd waardoor er minder handmatig hoeft worden uitgevoerd en fouten worden voorkomen.

De IT omgeving blijft up-to-date en veilig

Door middel van een ICT infrastructuur is het duidelijk wanneer (preventief) IT onderhoud moeten worden uitgevoerd.

Er is meer schaalbaarheid

Het is raadzaam om een IT infrastructuur zo in te richten dat bij groei, de IT omgeving kan meegroeien.

Medewerkers die gebruik maken van de ICT infrastructuur

Verschillende typen IT infrastructuur, inclusief voorbeelden

Er zijn verschillende typen IT infrastructuur. Wij hebben de meest voorkomende op een rijtje gezet:

On-premise

Dit wordt ook wel de traditionele IT infrastructuur genoemd. Alle IT benodigdheden worden lokaal, oftewel binnen het bedrijf, geïnstalleerd. On-premise werken is geschikt voor bedrijven die met specifieke software of grote databestanden werken en graag zicht willen hebben op hun eigen IT omgeving. Maar er zijn nog meer voor- en nadelen

Haase Bouw heeft gekozen voor de on-premise oplossing. Eigenaar Cor van Dijke: “Onze ICT-omgeving met bijbehorende programmatuur moet gewoon werken. Als hier verstoringen in zijn zorgt dit al gauw voor frustratie en tijdsverlies. Met de investering in de nieuwe hard- en software zijn we voorzien van een veilige en stabiele omgeving, welke ook nog eens toekomstproof is.”

Klant Haase Bouw over zijn infrastructuur IT

Cloud

De cloud is ook wel een verzamelnaam voor het (extern) online opslaan en ophalen van bestanden. De dienst of IT omgeving waar men gebruik van maakt wordt gehost door een externe serviceprovider en kan door het internet worden benaderd. In de cloud werken is ideaal voor bedrijven die geen omkijk meer willen hebben naar hun IT omgeving. Diensten die hierop aansluiten zijn een werkplek in de cloud of Microsoft 365 werkplek.

Kippers Rijssen is een klant die al jaren gebruikt maakt van de cloud. “We willen flexibel zijn. Met de cloud is dit mogelijk. We hoeven ons geen zorgen meer te maken over onze IT infrastructuur.’

Hybride

Bedrijven die om wat voor reden ook nog niet helemaal de overstap willen of kunnen maken naar cloud kunnen een hybride IT infrastructuur overwegen. Een hybride ICT infrastructuur is een combinatie van cloud en on-premise. Bedrijven met deze combinatie profiteren van het beste van twee werelden. In de blog ‘een eigen server of cloud’ leggen we beide opties uit.

Akor maakt gebruik van zowel on-premise als cloud oplossingen. Lees meer over hun IT omgeving in de klantcase.

Colocatie

Een andere mogelijkheid is colocatie. Bij colocatie wordt de server geplaatst in een datacenter. Als bedrijf profiteer je van de voordelen van een professioneel datacenter, zonder het gedoe wat bij het beheren van een datacenter komt kijken.

OWK Ramen & Deuren heeft ervoor gekozen om hun eigen server te plaatsen in ons datacenter. Eigenaresse Kim over het traject: “Tijdens de gesprekken die wij hebben gehad met Connectium hebben wij aangegeven hoe wij het graag wilden hebben. Je kan en hoeft niet altijd alles te weten. Toch was het voor ons gedurende het traject altijd duidelijk. Het technische gedeelte werd goed uitgelegd en vaak toegelicht met een schets. Dat was erg prettig.”

Colocatie bij klant OWK ramen & deuren

Welke IT infrastructuur past bij jouw bedrijf?

Het kiezen van de juiste IT infrastructuur hangt af van verschillende factoren, waaronder de wensen en eisen, het budget, de bedrijfsapplicaties, de mate van schaalbaarheid, beveiligingsbehoeften en capaciteit. Daarom is het raadzaam om allereerst een overzicht te maken van de huidige IT oplossingen, om vervolgens de doelen te bepalen. De inzichten die hieruit voortkomen helpen bij het verbeteren van je ICT omgeving.

Het eindresultaat? Een IT infrastructuur dat de communicatie binnen het bedrijf verbetert, een bedrijf dat beter beveiligd is tegen online bedreigingen en kan inspelen op de snelle veranderingen door de flexibiliteit die is ingebouwd.

Advies nodig?

Wil je jouw IT infrastructuur inzichtelijk hebben, optimaal kunnen benutten en flexibiliseren? Wij helpen je graag met jouw IT omgeving de dagelijkse bedrijfsprocessen perfect ondersteunen zodat jouw bedrijf door kan groeien.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

  • Verschillende IT-diensten: cloud en IT beheer;
  • Snelle helpdesk voor alle IT-vragen;
  • Alles onder één dak: verkoop, installatie, monitoring en beheer;
  • Hoge klantbeoordeling. Lees onze klantverhalen en reviews;
  • Mogelijkheid tot 24x6 bereikbaarheid.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®