Blog

In 9 stappen een succesvolle cloud-
strategie

Stel dat jouw bedrijf besloten heeft om te migreren naar de cloud, wil je in dat geval alles zelf in huis houden of liever uitbesteden? En kunnen alle bedrijfsprocessen wel naar de cloud worden gemigreerd? Dit zijn enkele belangrijke punten om van tevoren een antwoord op te hebben. Een goed ontworpen cloudstrategie biedt jouw bedrijf een duidelijke visie op het beheer van de IT-omgeving en de cloud.

In deze blog bespreken we wat een cloudstrategie is, wat de voorwaarden zijn voor een goede strategie en bieden we je de handvatten voor het opstellen ervan.

Ontdek alles over de cloud. Alle informatie over werken in de cloud voor jou gebundeld in een e-book.

De cloud en haar verschillende typen

De cloud is een breed begrip en het vinden van de juiste cloudoplossing voor jouw bedrijf is zeker niet eenvoudig. Voordat we dieper ingaan op een cloudstrategie is het goed om te weten welke verschillende cloudtypen er zijn:

  • Private cloud: Bij een private cloud gebruik je je eigen hardware, die zich ofwel op je bedrijfslocatie bevindt of in een datacenter dat je zelf beheert of huurt. Dit type biedt controle en beveiliging, aangezien alleen jouw organisatie toegang heeft tot de infrastructuur. Het is ideaal voor bedrijven die moeten voldoen aan strikte regelgeving of specifieke veiligheidsvereisten.
  • Public cloud: In een public cloud worden jouw data en applicaties gehost in de cloudomgeving van een extern bedrijf, zoals Microsoft of Google Cloud. Dit model biedt kostenvoordelen omdat je betaalt voor het gebruik in plaats van voor de aanschaf en het onderhoud van hardware. Je kunt ook gebruik maken van onze eigen public Connectium cloud.
  • Hybrid cloud: Een hybrid cloud combineert de voordelen van zowel private als public clouds. Je kunt bijvoorbeeld gevoelige data opslaan in de private cloud voor extra beveiliging, terwijl je minder kritische applicaties en diensten uit de public cloud gebruikt.

Lees ook: IaaS, PaaS, SaaS: betekenis en voordelen

Private Public Hybrid cloud

Wat is een cloudstrategie?

Een cloudstrategie is een gedetailleerd plan waarin staat hoe jouw organisatie de cloud wil gebruiken om haar doelen te bereiken. Dit plan omvat keuzes over welke cloudmodellen en -diensten worden gebruikt, hoe data en applicaties worden gemigreerd en hoe de cloudinfrastructuur wordt beheerd en beveiligd.

Daarnaast is het belangrijk dat het plan beschrijft hoe medewerkers worden meegenomen in de veranderingen om de implementatie van de cloud te laten slagen. Een cloudstrategie dat alleen gericht is op ICT, is geen goede strategie. Een goede cloudstrategie sluit aan op de doelen van jouw organisatie en houdt deze rekening met de specifieke behoeften en uitdagingen.

Een cloudstrategie in 9 stappen

Een cloudstrategie hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. We hebben de 9 belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij het ontwikkelen van een succesvolle cloudstrategie.

1. Stem cloud-
doelstellingen af op de bedrijfs-
strategische doelen

Het is belangrijk om eerst te bepalen waarom je de overstap naar de cloud wil maken en welke voordelen dit jouw organisatie oplevert. Mogelijk wil je meer flexibiliteit creëren of de IT-werkdruk verlagen.

2. Stel een cloudstrategie-
team samen

Wij raden aan om een cloudstrategieteam samen te stellen met medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie. Dit team helpt met het in kaart brengen van de huidige manier van werken, de redenen en doelstellingen voor een eventuele cloudmigratie. Zo kun je de cloudstrategie zo compleet mogelijk maken.

3. Breng de huidige IT-omgeving in kaart

Analyseer de huidige IT-infrastructuur, inclusief de gebruikte applicaties en systemen. Kom erachter hoe er momenteel wordt gewerkt om een eventuele migratie soepel te laten verlopen. Wellicht loop je nog tegen bedrijfsprocessen of applicaties aan die niet helemaal geschikt zijn voor de cloud en moet je uitwijken naar een hybride oplossing. Het kan ook zijn dat er naar een andere manier van werken gekeken moet worden.

4. Denk na over de beveiliging van data in de cloud

Bij elke cloudoplossing is het essentieel om de beveiliging van data goed te regelen. Veel bedrijven plaatsen bedrijfskritische data liever niet in een public cloud. Daarom kiezen zij ervoor om gevoelige data in een private cloud te plaatsen en applicaties in de public cloud te hosten.

Breng eventuele risico’s van dataverlies in beeld en ontwikkel een plan om data in de cloud te beveiligen. Dit plan, ook wel een disaster recovery plan genoemd, beschrijft alle scenario’s, de getroffen maatregelen om dataverlies te voorkomen en de te ondernemen stappen bij een incident. Voorbeeldscenario’s kunnen zijn een plots gecrasht systeem, een hack of een menselijke fout.  

5. Geschiktheid van bedrijfsprocessen voor de cloud

Niet alle systemen en applicaties zijn geschikt voor de cloud. Dit kan komen door oudere applicaties die niet ontworpen zijn voor een cloudomgeving of vanwege prestatie-eisen van systemen die moeilijk in de cloud te realiseren zijn. Identificeer daarom eerst welke applicaties jouw bedrijf gebruikt en bepaal welke processen gemigreerd kunnen worden naar de cloud. Denk daarbij ook na waar je over een paar jaar wilt staan en welke applicaties misschien dan al wel verdwenen zijn of er juist bijgekomen zijn.

Kom alles te weten over de cloud

Download het e-book gratis en ontdek alle voordelen van werken in de cloud.

6. Kies een cloudleverancier die past bij jouw organisatie

Als je wil overstappen naar de cloud en dit wil uitbesteden aan een cloudleverancier, is het belangrijk om een leverancier te selecteren die past bij de behoeften van jouw organisatie. Hier zijn enkele aandachtspunten om op te letten en vragen die je jezelf bij deze punten kan stellen:

  • Dienstenaanbod: Kan de leverancier alle diensten leveren die je nodig hebt?
  • Bereikbaarheid en ondersteuning: Hoe snel kan het bedrijf storingen oplossen? Zijn ze 24/7 bereikbaar voor ondersteuning?
  • Betrouwbaarheid en uptime: Wat is de gegarandeerde uptime? Hoe lang mag je bedrijf offline zijn zonder grote gevolgen?
  • Beveiliging: Welke beveiligingsmaatregelen biedt de leverancier? Voldoen ze aan de benodigde regelgevingseisen?
  • Schaalbaarheid: Kan de leverancier meegroeien met jouw bedrijf en toekomstige behoeften ondersteunen?
  • Kosten: Wat zullen de kosten zijn? Zijn er nog verborgen kosten?

Door na te denken over deze aandachtspunten, kun je een cloudleverancier kiezen die het beste aansluit bij de eisen en doelen van jouw organisatie.

7. Breng de vaste en variabele kosten in beeld

Het mooie aan de cloud is de flexibiliteit en schaalbaarheid, echter brengt dat ook uitdagingen met zich mee. In de cloud is er veel mogelijk op het gebied van extra licenties, denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om gebruik te maken van Teams. Hierdoor is het kostenbeheer wat ingewikkelder. IT managers moeten daarom goed overwegen welke clouduitgaven noodzakelijk zijn.       

Maak een gedetailleerd overzicht van de kosten van de nieuwe cloud omgeving in vergelijking met de oude infrastructuur. Zorg ervoor dat de kosten passen bij de verwachte voordelen.

8. Implementatie van de nieuwe omgeving

Bij het plannen van de migratie moet rekening worden gehouden met de impact op verschillende afdelingen en medewerkers. Betrek daarom de medewerkers actief bij de implementatie van de nieuwe cloud omgeving. Zorg ervoor dat trainingen onderdeel worden van de cloudstrategie. Dit helpt verstoringen voorkomen en vergroot de acceptatie van de nieuwe cloud omgeving.

9. Evalueer en optimaliseer continu

Na de implementatie is het essentieel om de werking van de nieuwe cloudomgeving te evalueren. Voer regelmatig evaluaties uit om te bepalen of de beoogde doelen en voordelen worden behaald. Verzamel feedback van gebruikers en analyseer prestatiegegevens. Pas waar nodig zaken aan om de effectiviteit van de omgeving te verbeteren.

Door een cultuur van continue evaluatie en aanpassing te omarmen, zorg je ervoor dat de cloudomgeving steeds beter presteert en blijft voldoen aan de veranderende behoeften van de organisatie.

Cloudstrategie in de partijk 

Solitas heeft ervoor gekozen om de hele ICT-omgeving onder te brengen bij Connectium. Onderdeel hiervan was een duidelijk plan voor de toekomst. Inmiddels werken ze al geruime tijd in de cloud en zijn alle bedrijfsapplicaties geïntegreerd.

Meer weten over de overstap naar de cloud? Lees dan het hele klantverhaal.

Overstappen naar de cloud met een cloudstrategie

Overstappen naar de cloud heeft veel voordelen, maar om een goede overstap te maken is een doordachte aanpak nodig. Een slimme cloudstrategie helpt je om kosten te beheersen, je data veilig te houden en te blijven innoveren. Volg de aandachtspunten en voorwaarden om soepel over te gaan naar de cloud en klaar te zijn voor toekomstige groei en succes.

Start vandaag met het ontwikkelen van je cloudstrategie. Wij helpen je graag om jouw organisatie voor te bereiden op een toekomstbestendige manier van werken.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®