Bedrijfs-
netwerk aanleggen? Hier moet je op letten

Elk bedrijf is afhankelijk van een snel en betrouwbaar netwerk. Een bedrijfsnetwerk is essentieel voor het uitvoeren van de dagelijkse processen, heeft invloed op de productiviteit van medewerkers en de interne en externe communicatie. Zonder internet kan er vaak niet worden doorgewerkt. Wil je een bedrijfsnetwerk aanleggen voor jouw pand? Dan zijn er een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden.

In dit artikel vertellen we de voordelen van een professioneel bedrijfsnetwerk en de aandachtspunten bij het aanleggen van een nieuw bedrijfsnetwerk.   

Waarom gebruik maken van een professioneel bedrijfsnetwerk?

Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van een professioneel bedrijfsnetwerk ervaar je positieve verschillen ten opzichte van een consumenten netwerk. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een professioneel netwerk. We bespreken ze hieronder.

De betrouwbaarheid

Eén ding is zeker: op een professioneel aangelegd bedrijfsnetwerk kan je bouwen. De netwerken zijn zo ingericht om betrouwbaar te zijn en te blijven functioneren. Zelfs als het netwerk erg wordt belast. Het biedt jouw bedrijf continuïteit en zekerheid met betrekking tot je bedrijfsprocessen.

Schaalbaarheid

Een bedrijfsnetwerk is erop gericht om in de toekomst uitgebreid te kunnen worden. Zo blijft het netwerk voldoen aan de groeiende behoeften van jouw bedrijf.

Veiligheid

De veiligheid van het netwerk is van belang voor jouw bedrijf. Een professioneel ingericht netwerk bevat beveiligingsfuncties, zoals versleuteling en een apart gastennetwerk.

Optimale dekking

Het aanleggen van een zakelijk netwerk biedt in het hele bedrijfspand een optimale WiFi-dekking. Dit zorgt ervoor dat medewerkers overal in het pand verbinding kunnen maken met het internet. Een doordacht netwerkplan en de juiste apparatuur maken dit mogelijk.

Hoge productiviteit

Een betrouwbaar zakelijk netwerk draagt bij aan een hogere productiviteit van jouw bedrijf. Medewerkers kunnen probleemloos verbinding maken met het netwerk, waardoor zij hun taken sneller voltooien. Ook het samenwerken op afstand gaat soepel omdat online samenwerkingtools optimaal werken.

Inzicht

Een goed de mogelijkheid om via bijbehorende software inzicht te krijgen in het gedrag en gebruik van gebruikers. Zo krijg je een duidelijk beeld van de prestaties en het belasting van het netwerk. Dit biedt de mogelijkheid om het netwerk te verbeteren of aan te passen, wat uiteindelijk weer leidt tot een nog beter netwerk.

Medewerker benut het bedrijfsnetwerk optimaal

Tips voor het aanleggen van een bedrijfsnetwerk

Bij het aanleggen van een kantoornetwerk zijn er aantal punten die belangrijk zijn om mee te nemen. We geven je enkele tips om jouw netwerk optimaal te laten presteren:

Tip 1: Maak een netwerkplan

Het is goed om eerst een grondig onderzoek uit te voeren om de vereisten van het netwerk in kaart te brengen. Vragen die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Welke apparaten moeten verbinden met het netwerk?
  • Hoeveel gebruikers zullen er gebruik van maken?
  • Welke snelheid is voldoende?
  • Welk materiaal hebben we nodig?
  • Hoe zorgen we ervoor dat in het hele bedrijfspand een goede WiFi dekking is?
  • Welke investering kunnen we al doen zodat we in de toekomst kunnen uitbreiden?
  • Hoe beveiligen we ons netwerk?
  • Wat als het netwerk uitvalt?
  • Wat is er nodig om het netwerk eenvoudig te kunnen beheren?
  • Hoe ziet de planning er uit?

Om de betrouwbaarheid van het bedrijfsnetwerk te waarborgen is een doordacht plan essentieel. Door een grondige analyse uit te voeren worden de belangrijkste wensen en eisen meegenomen in de uitvoering, waardoor er direct een sterke basis is gelegd.

Tip 2: Zorg voor de juiste internetaanvoer

Een stabiele internetaanvoer is essentieel voor een bedrijfsnetwerk. Alles er omheen kan zo goed geregeld zijn, zonder de juiste internetaanvoer werkt het bedrijfsnetwerk niet.

Het investeren in een betrouwbare internetverbinding is daarom erg belangrijk. Wij helpen je graag aan deze internetverbinding. Doordat wij samenwerken met diverse partners en netwerkoperators zijn wij de perfecte schakel tussen mens en techniek.

Bedrijfsnetwerk aanleggen

Tip 3: Maak gebruik van de juiste materialen

In een zakelijke omgeving is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken. Materiaal dat wordt gebruikt door consumenten is niet krachtig genoeg om de gevraagde snelheid en volledige dekking te gardanderen in een bedrijfspand met veel gebruikers.

Door te investeren in kwalitatieve apparatuur ben je ervan verzekerd dat het netwerk optimaal presteert. Kies daarom de juiste materialen, zoals de bekabeling, access points, switches, routers en beheertools.

Advies nodig? Neem contact met ons op. Wij beschikken over kwalitatieve apparatuur voor het aanleggen van een bedrijfsnetwerk. 

Tip 4: Plaatsing van access points voor WiFi netwerk

De juiste plaatsing van access points is erg belangrijk voor een goede WiFi dekking in het bedrijfspand. Daarom is het raadzaam om van te voren in kaart te brengen waar een access point geplaatst moet worden. Plaats ze in het midden van ruimtes en houd rekening met eventuele obstakels.

Access point ophangen

Tip 5: Houd rekening met toekomstige groei

Houd met de aanleg van het bedrijfsnetwerk rekening met de groei van je bedrijf. Zorg ervoor dat er in de toekomst bijvoorbeeld eenvoudig extra access points geplaatst kunnen worden of dat er ruimte is om het netwerk verder uit te breiden. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld te kiezen voor overcapaciteit op een switch.

Tip 6: Creëer een apart gastennetwerk

Het is raadzaam om een apart gastennetwerk op te zetten, waardoor het primaire netwerk gescheiden blijft van het netwerk van de bezoekers. Dit verhoogt de veiligheid van het netwerk en voorkomt belasting op het zakelijke netwerk.

Tip 7: Beveilig het bedrijfsnetwerk

Vergeet niet het bedrijfsnetwerk te beveiligen met sterke encryptie (oftewel versleuteling). Daarmee doelen we op een sterk wachtwoord. Maar ook is het aan te raden om regelmatig beveiligingsupdates uit te voeren zodat je apparatuur altijd up-to-date is.

Beveilig het netwerk

Tip 8: Denk aan een redundant netwerk

Wat als het bedrijfsnetwerk uitvalt en niet meer functioneert? Dit kan worden voorkomen door na te denken over redundantie. Deze werkwijze pakt de kritische punten in een netwerk aan door ze één of meerdere keren uit te voeren waardoor uitval wordt voorkomen.

Het redundant maken van een bedrijfsnetwerk kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van een extra (glasvezel)verbinding of het installeren van een 4G back-up verbinding. De back-up verbinding wordt in werking gesteld zodra de hoofdverbinding uitvalt. Door aan redundantie te denken voorkom je uitval en waarborg je de continuïteit van het netwerk.

Een andere optie voor een redundant netwerk is noodstroom. Er bestaat een kans dat stroom van een server of andere hardware uitvalt of een tijdelijke onderbreking heeft. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Dit is makkelijk op te lossen met back-upgeneratoren. Deze komen direct in actie zodra er stroomuitval optreedt.

Tip 9: Zorg ervoor dat het netwerk te monitoren is

Maak gebruik van de juiste beheertools zodat het netwerk gemonitord kan worden. Met deze tools kun je de signaalsterkte, het gebruik en storingen in de gaten houden, waardoor er op tijd actie kan worden ondernomen om problemen op te lossen. Maar denk ook aan (beveiligings)updates, die vanaf een afstand uitgevoerd kunnen worden.

Wil je graag geholpen worden met het bedrijfsnetwerk aanleggen? Neem dan contact met ons op. Eén van onze experts zal met je in gesprek gaan.

WiFi dekking controleren

Ook een bedrijfs-
netwerk aanleggen voor jouw bedrijf?

Wij hebben al voor vele bedrijven een bedrijfsnetwerk mogen aanleggen. Zo ook voor constructiebedrijf HTB. In de video zie je hoe wij dit hebben gedaan en wat eigenaar Wilco ten Brinke van de samenwerking vindt.

Een professioneel bedrijfsnetwerk biedt veel voordelen voor jouw bedrijf. Wil je jouw netwerk professionaliseren maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het in kaart brengen van een dekkend bedrijfsnetwerk en de daadwerkelijke aanleg ervan.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®