REDUNDANTIE: CRUCIAAL VOOR HET BEDRIJFS-
LEVEN

Stel je voor dat de server uitvalt, waardoor medewerkers niet meer kunnen werken en je bedrijf onbereikbaar is voor klanten. Heb je enig idee hoeveel potentiële omzet wordt gemist gedurende de downtime van de IT-omgeving? Gelukkig biedt redundantie een oplossing, en hoef je je hier dan niet meer zorgen over te maken.

De beschikbaarheid van een IT omgeving is cruciaal voor bedrijven. Een manier om deze beschikbaarheid te verhogen is redundantie. Echter wordt er vaak niet over nagedacht en wordt de noodzaak van redundantie onderschat. In dit blog leggen we uit waarom het zo belangrijk is.

Wat is redundantie ICT?

ICT redundantie is een werkwijze die ervoor zorgt dat IT-systemen van bedrijven optimaal blijven werken, zelfs als er een probleem optreed in een deel van het systeem. Een redundante IT omgeving pakt de kritische punten die ervoor kunnen zorgen dat het hele systeem niet meer werkt, ook wel single point of failure genoemd, aan.

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er voor een extra internetverbinding wordt gezorgd, welke wordt ingeschakeld zodra de hoofdverbinding uitvalt. Een ander voorbeeld van redundantie ICT is het plaatsen van een back-up server. Het doel van redundantie is het ongestoord kunnen doorwerken indien er problemen optreden.

Voorbeeld van een redundante internetverbinding

Wat als mijn IT omgeving niet redundant is? 

Een standaard ICT omgeving wordt vaak één keer uitgevoerd. Een redundante ICT omgeving wordt één of meerdere keren uitgevoerd. Dat houdt in dat er back-ups zijn van de IT systemen of diensten waar gebruik van wordt gemaakt. In geval van storingen betekent dit dat de organisatie kan terugvallen op back-ups of dubbel ingerichte IT systemen.

De kans op totale uitval is bij een niet redundante ICT omgeving groter dan bij een redundante ICT omgeving. De gevolgen van een gedeeltelijke of totale uitval liegen er niet om: medewerkers die niet meer kunnen werken, klanten niet meer te woord kunnen staan en diensten die tijdelijk worden onderbroken. Maar vergeet ook niet de financiële schade en op lange termijn de imagoschade die het met zich meebrengt. Het is daarom aan te raden (ten minste de belangrijkste) IT systemen redundant uit te voeren, zodat een organisatie tijdens een storing kan doorwerken.

De voordelen van een redundante IT omgeving

Een redundante IT omgeving levert veel voordelen op. Het belangrijkste voordeel van een redundante IT omgeving is optimale uptime. Door gebruik te maken van redundante ICT systemen is de kans op uitval lager, waardoor de beschikbaarheid van systemen wordt verhoogd.

Een ander voordeel is dat een redundante ICT-omgeving de continuïteit van bedrijfsprocessen waarborgt. Het is als ondernemer fijn om te weten dat wanneer er een storing plaatsvindt, er kan worden teruggevallen op andere IT-systemen.

Tot slot helpt redundantie om dataverlies te voorkomen. De belangrijkste processen zijn dubbel uitgevoerd en er is een back-up aanwezig.

Enkele vormen en voorbeelden van ICT redundantie

Er zijn verschillende manieren waarop redundantie kan worden ingezet aan een IT-omgeving. Hieronder hebben wij een aantal voorbeelden beschreven:

Voorbeelden redundantie ICT

Stroom redundantie

Er bestaat een kans dat stroom van een server of andere hardware een tijdelijke onderbreking heeft of helemaal uitvalt. De gevolgen van zo’n onderbreking kunnen groot zijn. Dit is makkelijk op te lossen met back-upgeneratoren.

Een voorbeeld hiervan is een Uninterruptible Power Supply (UPS). Een UPS komt direct in actie wanneer stroomuitval optreedt. De capaciteit van een UPS is afhankelijk van de tijdsduur die men wil overbruggen en het vermogen dat nodig is.

Hardware redundantie

Een andere vorm is hardware redundantie. Met deze manier worden er meerdere hardware onderdelen of stukken dubbel uitgevoerd. Er is daardoor altijd een back-up beschikbaar om de werkzaamheden over te nemen.

Een voorbeeld van hardware redundantie is het plaatsen van een extra server naast de primaire server met hetzelfde doel. Indien de server uitvalt, is de andere server beschikbaar om het werk over te nemen. Daarmee wordt voorkomen dat systemen uitvallen en men niet kan doorwerken.

Netwerk redundantie

Het netwerk kan ook redundant uitgevoerd worden. Dit houdt in dat er meerdere netwerkverbindingen in gebruik zijn en zodra er één uitvalt neemt de andere het over. De kans op totale internetuitval is daardoor nihil.

Een voorbeeld hiervan is om gebruik te maken van twee verschillende netwerkverbindingen bij twee internet service providers. Een andere (goedkope) optie is 4G back-up. Dit is ook wel een back-up internetverbinding. Er wordt een 4G dongel geplaatst in de router. De 4G dongel neemt het over als de hoofdverbinding uitvalt.

Data redundantie

Data redundantie is voor elk bedrijf erg belangrijk en onmisbaar. Dit is het back-uppen van data op meerdere locaties. En het liefst meerdere keren, zodat als een kopie verloren gaat er altijd nog een andere back-up beschikbaar is. Benieuwd waar een goede back-up aan moet voldoen en welke methodes er zijn? Lees dan de blog ‘Waarom is een online back-up nodig?’.

Een voorbeeld van data redundantie is het uitbesteden van het back-uppen van de belangrijkste datagegevens bij een externe partij. Het voordeel hiervan is dat bedrijfsgegevens staan opgeslagen op een andere locatie, er niet geïnvesteerd hoeft te worden in dure back-up apparatuur en zij snel kunnen helpen bij het herstellen van documenten na een crash of virus.

De mate van ICT redundantie

Er wordt vaak gezegd dat de belangrijkste systemen redundant moeten zijn. Maar wat zijn de belangrijkste systemen? Welke moeten wel of niet redundant worden uitgevoerd? En hoe ver ga je daarin?

Zoals hierboven al beschreven zijn er verschillende manieren om de IT omgeving redundant uit te voeren. Zo kan er gekozen worden voor twee netwerkverbindingen om altijd verzekerd te zijn van een internetverbinding of een extra server te plaatsen naast de primaire server. Maar wat als deze back-up uitvalt of niet functioneert? In plaats van alles één keer extra uit te voeren, is het ook een optie om het drie keer of vaker te doen. Het risico op uitval wordt daarmee nog kleiner.

Om te bepalen wat er precies redundant moet zijn is het slim om een risicoanalyse op te stellen. Tijdens het realiseren van deze risicoanalyse kun je je elke keer de vraag stellen: Wat als…?

  • Wat als de server uitvalt?
  • Wat als de back-up niet goed is uitgevoerd?
  • Wat als het internet uitvalt?

De mate waarin een IT omgeving redundant wordt uitgevoerd is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Hoelang mogen mijn systemen niet bereikbaar zijn?
  2. Welke factoren kunnen de belangrijkste systemen in gevaar brengen?
  3. Wat zijn de gevolgen en kosten als mijn systemen uitvallen?
  4. Hoeveel geld heb ik over voor een redundante IT omgeving?

Door deze vragen te beantwoorden wordt het snel duidelijk welke systemen essentieel zijn en welke stappen er moeten worden gezet. Wij helpen je graag bij het inzichtelijk maken van jouw behoeften en belangrijkste IT-systemen, samen een plan op te stellen en om dit vervolgens uit te voeren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

werken in een redundante werkomgeving

Redundantie en werken in de cloud

Een werkplek in de cloud, ook wel een online werkplek genoemd, is een digitale werkomgeving waarin data en programma’s zijn geïntegreerd. Om gebruik te kunnen maken van de online werkplek heb je alleen een internetverbinding en wachtwoord nodig. Met een werkplek in de cloud kun je altijd en overal bij jouw bestanden en software.

De online werkplek van Connectium is redundant. Wij hebben alle clouddiensten in maar liefst drie gecertificeerde datacenters staan. Is er een storing in één van de datacenters? Dan kan er gewoon worden doorgewerkt. De servers in een ander datacenter nemen het namelijk over. Hierdoor is maximale uptime gegarandeerd.

Meer weten over de veiligheid van de cloud en de redundantie? Neem contact met ons op of neem een kijkje op de pagina van werkplek in de cloud.

REDUNDANTE IT OMGEVING

Het realiseren van een redundante IT omgeving is het constant afwegen van de risico’s, kosten en gevolgen van downtime tegen de kosten van ICT redundantie. Het is van belang om zoveel mogelijke kritische punten in de IT omgeving dubbel uit te voeren zodat het bedrijf niet volledig stil komt te liggen. Hoe ver je daarin gaat ligt helemaal aan de situatie en de wensen die je als ondernemer hebt.

Meer informatie over een redundante IT omgeving? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®