Een eigen server of cloud?

Door de vele veranderingen op de werkvloer is het tijd geworden om na te denken over jullie ICT-omgeving. Werken op een eigen server of stappen jullie toch over naar de cloud? Heb jij al nagedacht over de beste oplossing voor jouw bedrijf?

Maar wat houden beide opties in? Wat zijn de voor- en nadelen? En welk oplossing past het beste bij welk type bedrijf? We leggen het je allemaal uit in deze blog:

Wat is een server?

Een server is ook wel een computer, alleen beschikt deze over veel meer mogelijkheden dan een standaard computer. Een server is gemaakt om continu aan te staan en meerdere gebruikers te voorzien van informatie die zij opvragen. Het woord ‘server’ komt van het Engelstalige woord ‘serve’, oftewel dienen. Een server kan gebruikt worden voor het opslaan van bestanden, applicaties op te laten draaien en om websites te bezoeken.

Hardware en software server

Het woord server kan op twee manieren worden geïnterpreteerd, namelijk als hardware en als software. Als we het hebben over hardware bedoelen we een fysiek apparaat dat verbonden is met het netwerk. Op dit fysieke apparaat draaien besturingssystemen en één of meerdere softwareprogramma’s. Elke software heeft weer zijn eigen functionaliteit. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Mailserver: Deze server is verantwoordelijk voor al het uit- en inkomende mailverkeer. Door middel van deze server kun je mailen.
 • Fileserver: De fileserver is een server waarop je bestanden kunt bewerken en opslaan.
 • Webserver: Deze software zorgt ervoor dat websites online zijn en dat jij deze kan bezoeken.
 • Remote Desktop server: Via deze server kunnen er gebruikersomgevingen worden aangeboden.

Het is mogelijk om op één fysieke server meerdere soorten software te laten draaien, echter is dit niet gebruikelijk. Normaliter heeft elke server zijn eigen functionaliteit. Daarmee wordt voorkomen dat de belasting op de hardware te veel wordt en de ene functionaliteit de andere gaat beïnvloeden.

Wat is een cloud werkplek?

Een werkplek in de cloud wordt ook wel een online werkplek genoemd. Een cloud werkplek is een virtuele omgeving die je ten aller tijde kan raadplegen. Het maakt niet uit waar je bent, je kunt altijd bij jouw data. In de trein onderweg naar een klant, thuis snel nog even een mail versturen of inloggen op een andere computer.

Waar staat de data eigenlijk?

Zoals beschreven zijn er verschillende soorten servers. Deze kunnen ook weer op verschillende plekken zijn geïnstalleerd, denk bijvoorbeeld aan een on-premise server. Maar wat betekent on-premise? Het gaat dan om een lokale server die bij jouw in het bedrijfspand staat.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van de cloud. Bij werken in de cloud maak je gebruik van een stukje online opslagruimte. Daarin wordt nog onderscheid gemaakt in een public en private cloud. Wat is het verschil tussen een public en private cloud?

Wat is een public cloud? Bij een public cloud huur/gebruik je een klein gedeelte van een server. Tegelijkertijd gebruiken ook anderen een stukje van diezelfde server.

Wat is een private cloud? Bij een private cloud kun je jouw eigen omgeving naar eigen wens inrichten en wordt deze ook alleen maar gebruikt door eigen medewerkers. Er werken geen anderen van buiten de organisatie op de server. Deze servers staan vaak in datacenters. Dat zijn fysieke gebouwen met essentiële IT-infrastructuur. Het is ook wel een plaats om gegevens veilig op te slaan en om dit te verwerken op de verbonden computers.

Hieronder vind je voor- en nadelen van on-premise en in de cloud werken.

Tip: Bij plaatsing van een server moet je rekening houden met eventuele bedreigingen. Eén daarvan is wateroverlast. Gezien de klimaatveranderingen is het risico op wateroverlast/overstromingen toegenomen. Connectium heeft al haar servers in datacenters in Overijssel staan. Deze staan allemaal boven zeeniveau.

Public en private cloud

Voordelen van on-premise werken

 • Ideaal als jouw medewerkers werken met grote bestanden. Deze worden namelijk snel ingeladen;
 • Je bent niet afhankelijk van een goede internetverbinding;
 • Je hebt je eigen server in beheer en ziet wat er allemaal mee gebeurd;
 • Je bent niet afhankelijk van een ICT-leverancier omdat je het beheer van de server in eigen handen hebt.

Nadelen van on-premise werken

 • Omdat je vanaf een extern netwerk moet inloggen is op afstand werken niet ideaal. Het kan trager werken.
 • Het is bijna onmogelijk om voorzieningen zoals veiligheid, noodstroom en koeling net zo te krijgen als bij een cloudoplossing (datacenter).
 • De flexibiliteit bij on-premise ligt een stuk lager dan bij werken in de cloud. Zodra jouw bedrijf groeit is het veel lastiger om uit te breiden. In sommige gevallen moet er weer een nieuwe server worden aangeschaft.
 • Je hebt personeel of een IT-partner nodig om de server te beheren en te onderhouden.
 • Als je wilt werken op een eigen server moet je in één keer een grote investering doen.
 • Over het algemeen heb je meer werk met een eigen server.
Onderhoud aan een server

Voordelen van werken in de cloud

 • Je kunt altijd en overal werken;
 • Bij een private cloud hebben anderen buiten jouw organisatie geen toegang tot de server. Voor derde partijen is dit soms een vereiste;
 • Thuiswerken met een werkplek in de cloud is ideaal;
 • Je hoeft de server niet zelf te beheren en te onderhouden;
 • Het aantal cloud werkplekken kun je snel en gemakkelijk uitbreiden;
 • Werken in de cloud is milieuvriendelijker
 • Jouw data wordt dagelijks geback-upt;
 • Mogelijkheid tot gebruik van eigen software pakketten.

Lees hier meer over in de blog 'Werken in de cloud: wat zijn de voordelen?'.

Nadelen van werken in de cloud

 • Je bent afhankelijk van een stabiele internetverbinding;
 • Je hebt geen zicht op de server en voert het beheer zelf niet uit;
 • Niet alle applicaties zijn geschikt voor de publieke cloud.

Lees meer over de nadelen van de cloud in de blog 'Wat zijn de nadelen van de cloud?'. 

Kom alles te weten over de cloud

Download het e-book gratis en ontdek alle voordelen van werken in de cloud.

Kosten on-premise vs cloud

Natuurlijk ben je benieuwd naar de kosten wanneer je voor on-premise of voor werken in de cloud kiest. Welke optie is het voordeligste? Het meest toekomstbestendig? Hier is helaas niet één antwoord op te geven. Toch hebben we geprobeerd om een goed beeld van de kosten van on-premise en van werken in de cloud weer te geven. In de blog ‘Cloud vs on-premise: wat is voordeliger?’ vind je een kostenoverzicht en nog meer informatie.

On-premise of cloud; welke oplossing is geschikt voor mijn bedrijf?

Het werken in de cloud is geschikt voor bedrijven die niet tot geen omkijken meer willen hebben naar hun ICT-omgeving. Ook is de cloud ideaal voor bedrijven met meerdere vestigingen en waar medewerkers regelmatig thuis of op een andere locatie werken.

Waarom on premise? On-premise werken is geschikt voor bedrijven die met specifieke software of grote databestanden werken die niet geschikt zijn voor de cloud en daarnaast niet beschikken over een goede en stabiele internetverbinding.

Waar kies jij voor?

Er zijn talloze mogelijkheden om de ICT van jouw bedrijf in te richten en om daar tussen te kiezen is best moeilijk. En wat het nog lastiger maakt is dat je dit waarschijnlijk niet dagelijks doet. Wij helpen je graag bij het maken van deze beslissing.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Dan kijken we samen of een eigen server of werken in de cloud bij jouw bedrijf past.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®