Ben je je aan het verdiepen in een werkplek in de cloud? Dan wil je niet alleen maar de voordelen lezen, want die zijn overal wel te vinden. Je wilt waarschijnlijk ook graag de nadelen van werken in de cloud weten en welke punten je mee kunt nemen in je overweging om over te stappen naar een werkplek in de cloud. Hieronder lichten we de nadelen van werken in de cloud toe:
Werken in de cloud kan overal, maar daar heb je wel een stabiele en goed werkende internetverbinding voor nodig. Heb je deze niet bij jou op kantoor? Of is deze niet aanwezig op een externe locatie? Dan kun je niet inloggen op jouw werkplek in de cloud en kun je niet bij jouw bestanden en software. Echter is tegenwoordig bijna op elke locatie wel een goede internetverbinding te vinden dus komt het probleem niet tot nauwelijks voor.
Daarnaast is het goed om samen met de cloudleverancier van tevoren te checken of jouw internetverbinding krachtig genoeg is.
Tip: Wij raden altijd aan om te gaan voor een redundante (dubbele) netwerkverbinding. Valt de één uit? Dan kun je meteen gebruik maken van de andere internetverbinding waardoor jouw bedrijf niet stil komt te liggen. Lees hoe je dit kunt realiseren in de blog: Redundantie: cruciaal voor het bedrijfsleven.
De data die jij opslaat op jouw werkplek in de cloud wordt opgeslagen op servers van het ICT-bedrijf waar je jouw cloud werkplek afneemt. Deze staan vaak in grote datacenters. De data wordt dus buiten jouw bedrijf opgeslagen. Sommige mensen vinden dit een nadeel van de cloud. Ze ervaren verlies van controle op hun eigen IT-omgeving. Je hebt immers geen zicht op hoe vaak er een update en/of onderhoud wordt uitgevoerd.
Bedrijven die deze controle erg belangrijk vinden moeten overwegen of on-premise oplossingen beter passen. In de blog ‘Een eigen server of cloud?’ leggen we je alle voor- en nadelen uit van on-premise en in de cloud werken.
De dataopslag buiten jouw bedrijf hoeft natuurlijk geen nadeel van de cloud te zijn. Er zijn namelijk vele bedrijven die daarom juist voor werken in de cloud kiezen. Ze hebben geen omkijken meer naar hun ICT-omgeving en worden daardoor volledig ontzorgd.
Waarom is afhankelijkheid van een cloudleverancier een nadeel van de cloud? Nou, dat zit zo: heb je een eigen server? Dan heb je die als bedrijf vaak zelf in beheer. Kies je voor een werkplek in de cloud? Dan ligt dit beheer bij het ICT-bedrijf waar je de dienst afneemt. Bij storingen of veranderingen in de omgeving ben je dus afhankelijk van deze partij.
Bespreek daarom de betrouwbaarheid en continuïteit die de cloudleverancier kan bieden.
Lees ook: Migreren naar de cloud in 6 stappen
Een ander nadeel van de cloud is dat een klein percentage software (ongeveer 5%) niet geschikt is voor de cloud. In deze software wordt vaak gewerkt met zware bestanden, denk bijvoorbeeld aan tekenprogramma’s.
In de meeste gevallen kan de software wel in de cloud draaien, echter zit er dan altijd een vertraging in. Dat vermindert de gebruiksvriendelijkheid. Ook een snelle internetverbinding zal dit niet verhelpen. Daarom wordt er vaak voor gekozen deze software buiten de cloud te gebruiken.
Het is erg belangrijk om vooraf met de cloudleverancier te bespreken welke software je wilt gaan gebruiken in de cloud.
Benieuwd of je jouw software in de cloud kan gebruiken? Neem gerust contact met ons op.
Bovenstaande nadelen kun je meenemen in je overweging om over te stappen naar de cloud. Toch staan tegenover deze nadelen – die zeker van tevoren te voorkomen zijn – vooral veel voordelen, waaronder optimale veiligheid en dagelijkse back-up. Je kunt ze allemaal lezen in ‘Werken in de cloud: wat zijn de voordelen?’.
Download het e-book gratis en ontdek alle voordelen van werken in de cloud.
Heb je nog vragen over een werkplek in de cloud? Neem gerust contact met ons.