ICT trends voor 2024

We naderen het einde van het jaar en dat betekent dat het tijd is om vooruit te blikken naar de ontwikkelingen van volgend jaar. Wat zijn de ICT trends voor 2024? Waar zal de IT-sector zich het komende jaar op focussen? En in welke onderdelen op IT-gebied is het belangrijk om in te investeren?

In deze blog blikken we samen met jou vooruit op de belangrijkste ICT trends en ontwikkelingen voor 2024.

Wat zijn de ICT trends voor 2024?

Hieronder hebben we alle ICT trends en ontwikkelingen voor 2024 op een rijtje gezet:

  1. Cybercriminaliteit blijft toenemen
  2. We gaan massaal in de cloud werken
  3. Steeds meer webapplicaties
  4. Hybride werken faciliteren
  5. Samenwerken via onlineplatformen
  6. Data is de sleutel naar succes
  7. Artificial Intelligence (AI) 

ICT trend 1: Cybercriminaliteit blijft toenemen  

Termen zoals phishing, datalekken, hacking kwamen het afgelopen jaar vaak voorbij. En dit zal in 2024 helaas niet minder worden. Data- en cybersecurity blijft een hoge prioriteit voor bedrijven. Het is een ontwikkeling die we niet moeten onderschatten.

Bedrijven die zich niet online beveiligen krijgen met securityproblemen te maken, welke grote gevolgen hebben zoals financiële- of imagoschade. Het optimaliseren van de beveiliging van IT-omgevingen wordt in 2024 alleen maar belangrijker.

Toch is het alleen beveiligen van een IT-omgeving niet voldoende. Maar liefst 70% procent van alle incidenten wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Af en toe wordt dit veroorzaakt door onoplettendheid. Maar in de meeste gevallen zijn medewerkers onvoldoende getraind om incidenten te voorkomen, denk bijvoorbeeld aan phishing.

Daarnaast zien we nog een nieuwe ontwikkeling. Omdat de gevolgen van cybercriminaliteit erg groot zijn sluiten bedrijven steeds vaker een cyberverzekering af. Een cyberverzekering beschermt je bedrijf tegen alle vormen van cybercrime. Eén van de vereisten voor deze cyberverzekering is vaak dat er bedrijfsbreed een bewustwordingsprogramma op het gebied van security awareness moet worden gehouden en de toegang tot systemen verloopt via Multi Factor Authenticatie (MFA).

Werken in de cloud is één van de grootste ICT trends van 2024

ICT trend 2: We gaan massaal werken in de cloud

Werken in de cloud is tegenwoordig niet meer weg te denken. Het is een ICT trend waar we niet meer omheen kunnen. We zien steeds meer organisaties die van het on-premise werken afstappen en kiezen voor werken in de cloud. Het werken in de cloud heeft namelijk vele voordelen. Zo heb je altijd en overal toegang tot data, schaal je gebruikers makkelijk op en af en wordt data elke dag geback-upt. Ook hoef je niet te investeren in dure hardware, de veiligheid van de ICT-omgeving en hoef je geen ICT-kennis in huis te hebben.

De verwachting is dan ook dat in 2024 nog meer organisaties de overstap gaan maken naar de cloud. Voorbeelden van dit soort clouddiensten zijn een werkplek in de cloud of Microsoft 365.

Kom alles te weten over de cloud

Download het e-book gratis en ontdek alle voordelen van werken in de cloud.

ICT trend 3: Steeds meer webapplicaties  

Afgelopen jaren zagen we al een verschuiving van desktopapplicaties naar webapplicaties. Onze werkplek verandert. Niet voor niets. Een webapplicatie vergemakkelijkt bedrijfsprocessen, vergroot de toegankelijkheid en bespaart veel kosten. Een webapplicatie is via de telefoon, iPad of desktop snel beschikbaar. Elk apparaat dat een browser heeft, heeft toegang tot de applicatie.

Doordat we steeds meer gebruik maken van webapplicaties zien we dat organisaties steeds vaker ervoor kiezen om hun gehele ICT-omgeving om te zetten naar clouddiensten.

ICT trend 4: Hybride werken faciliteren

Hybride werken doen we al een tijd. Toch is sinds de coronacrisis het hybride werken niet meer weg te denken. Een aantal dagen thuiswerken is voor veel werknemers een gewoonte geworden. In 2024 zal het hybride werken blijven toenemen.

Het is van belang om als organisatie daarop in te spelen. Op het gebied van beveiliging, maar ook door het gebruikersgemak van de ICT-omgeving te verbeteren. Er zijn allerlei verschillende IT-oplossingen beschikbaar. Deze staan uitgebreid beschreven in de blog 'hybride werken faciliteren'. 

ICT trend 5: Samenwerken via onlineplatformen 

Doordat we steeds meer vanaf afstand werken wordt van onlineplatformen zoals Teams, OneDrive of SharePoint veelvoudig gebruik gemaakt. Dit bevordert de samenwerking met collega’s en klanten, is vaak makkelijk te gebruiken en zorgt voor efficiëntie. Informatiedeling tussen collega’s is daardoor nog eenvoudiger. 

ICT trend 6: Data is de sleutel naar succes

Een opkomende ontwikkeling is dat organisaties steeds meer gaan sturen en werken vanuit hun data. Deze data moet altijd en direct beschikbaar zijn. Het liefst in een live en overzichtelijk dashboard.  

Data geeft ondernemers een duidelijk overzicht van de werkzaamheden en prestaties en helpt bij het bepalen van een (nieuwe) koers. Maar ook het delen van data met medewerkers is een goede zet. Medewerkers zien waar zij aan bijdragen en dat zorgt weer voor meer betrokkenheid.

Het live inzichtelijk krijgen van bedrijfsdata is daarom essentieel. Microsoft Power BI is bijvoorbeeld een ideale tool om uit meerdere systemen data te verzamelen. Deze data kun je vervolgens visualiseren in een overzichtelijk dashboard.

ICT Trend 7: Artificial Intelligence (AI) 

We kregen er afgelopen jaar steeds vaker mee te maken: Kunstmatige intelligentie (AI). Het blijft voortdurend evolueren en bereikt steeds geavanceerdere niveaus. Het jaar 2024 belooft een periode te worden waarin nieuwe AI-producten aanzienlijk zullen toenemen en naar verwachting steeds naadlozer zullen integreren in onze dagelijkse werkzaamheden.

Het is van cruciaal belang dat we nu nadenken over de manieren waarop we deze opkomende technologie in ons werk kunnen integreren, met bijzondere aandacht voor de veiligheid van gegevens.

Data is ook één van de ICT trends 2024

IS JOUW ICT-OMGEVING KLAAR VOOR 2024?

Wil jij voorbereid zijn op de ICT trends en ontwikkelingen van 2024? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen je graag met het optimaliseren van jouw IT-omgeving zodat jij in 2024 verder kunt bouwen aan jouw zakelijke succes.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®