Blog

Cloud transformatie: waar moet je op letten?

Een cloud transformatie gaat verder dan alleen het overstappen naar een andere technologie. Het heeft namelijk impact op de mensen, cultuur, technologie en processen binnen een bedrijf. Een transformatie naar de cloud is daarom ook makkelijker gezegd dan gedaan. 

In dit blog vertellen wij je wat een cloud transformatie is en waar je op moet letten voordat je deze stap neemt.

In dit blog:

Ontdek alles over de cloud. Alle informatie over werken in de cloud voor jou gebundeld in een e-book.

Wat is een cloud transformatie?

Een cloud transformatie is een belangrijk onderdeel bij het moderniseren van de IT-infrastructuur. Bij een cloud transformatie worden alle technologische toepassingen, platforms en gegevens verplaatst van on-premise systemen naar de cloud.

Dit betekent dat al jouw bestanden, toepassingen en platformen opgeslagen worden in de cloud. Deze data kan vervolgens waar en wanneer je dat wilt geraadpleegd worden via het internet. Hierdoor kunnen werknemers gemakkelijk op verschillende locaties werken.

Waarom is een transformatie naar de cloud nodig?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een cloud transformatie nodig is. Dit kan het versnellen van processen zijn, het versterken van de beveiliging of de wens om (verder) te digitaliseren. Hoewel de redenen per bedrijf kunnen verschillen, is een cloud transformatie altijd noodzakelijk om bij te kunnen blijven met alle ontwikkelingen en mogelijkheden van nieuwe technologieën.

Welke reden er voor een cloud transformatie ook is, het is belangrijk om te beginnen met een heldere cloudstrategie. Hiervoor moet je eerst een duidelijk beeld hebben van de huidige situatie. Dit houdt niet alleen de IT-omgeving in, maar ook de processen, de bedrijfscultuur en de digitale vaardigheden van medewerkers. Een cloud transformatie begint daarom altijd met het in kaart brengen van de huidige situatie.

Wat zijn de voordelen van een cloud transformatie?

De grootste meerwaarde van een cloud transformatie is dat het innovatie stimuleert. Je hebt namelijk direct toegang tot nieuwe software updates, functionaliteiten en programma’s. Maar dat is niet het enige. Een overstap naar de cloud biedt onder andere ook schaalbaarheid, veiligheid, redundantie en kostenbesparingen.

  • Schaalbaarheid: Een transformatie naar de cloud biedt bedrijven de mogelijkheid om naar behoefte op- of af te schalen.
  • Veiligheid: Een cloud transformatie biedt veiligheid. Zo zorgt een IT-partner ervoor dat de software altijd up-to-date is en zijn de datacenters goed beveiligd.
  • Redundantie: Veel clouddiensten bieden redundantie. Dit betekent dat al jouw systemen optimaal blijven werken, zelfs wanneer er een probleem optreedt in een deel van het systeem.
  • Kostenbesparing: Een transformatie naar de cloud kan op de lange termijn leiden tot kostenbesparingen. Je betaalt namelijk naar gebruik, in plaats van dat je vastzit aan een vaste lokale infrastructuur. Daarnaast ligt het beheer vaak bij een IT-partij die zorgt voor onderhoud, back-ups en het installeren van de laatste updates.
  • Samenwerking: Een cloud transformatie zal leiden tot betere samenwerking en communicatie. Zo zijn bestanden overal beschikbaar en maakt de cloud het voor medewerkers mogelijk om tegelijk in dezelfde bestanden te werken.

Lees ook: 8 voordelen van werken in de cloud

De verschillende cloud modellen

Bij een transformatie naar de cloud zijn er verschillende cloud modellen die een belangrijke rol spelen: IaaS, PaaS en SaaS. Het belangrijkste verschil tussen deze modellen is de mate van betrokkenheid bij de cloudoplossing. We lichten ze hieronder verder toe.

  • IaaS (Infrastructure as a Service): Bij dit cloud-model behoudt je de volledige controle over jouw IT-omgeving. Je neemt bij dit model alleen infrastructuur bronnen zoals servers, netwerk en opslag af bij een leverancier.
  • PaaS (Platform as a Service): Dit model gaat een stukje verder dan IaaS. Hierbij worden ook de infrastructuur en besturingssystemen uitbesteed.
  • SaaS (Software as a Service): Bij SaaS wordt je volledig ontzorgt. De IT-leverancier is bij dit cloud-model verantwoordelijk voor alle software. Dit houdt ook de updates, het onderhoud en doorontwikkelingen in.
De verschillende cloud modellen

Waar moet je op letten bij een cloud transformatie?

Voordat je gaat transformeren naar de cloud zijn er enkele belangrijke zaken waar je op moet letten. We hebben de belangrijkste aandachtspunten hieronder op een rijtje gezet.

1. Wat wil je bereiken met de cloud transformatie?

Ga als eerste na wat je precies wil bereiken met een transformatie naar de cloud en welke processen allemaal overgezet moeten worden naar de cloud. Vervolgens kan er inzichtelijk gemaakt worden hoe de nieuwe IT-omgeving eruit moet gaan zien.

2. Wie moeten er allemaal betrokken worden?

Een cloud transformatie heeft impact op het gehele bedrijf. Zorg er daarom voor dat niet alleen de managers of bedrijfsleiders betrokken zijn bij de transformatie naar de cloud. Sommige medewerkers werken immers al jaren met hetzelfde systeem en vinden het misschien wel lastig om te moeten werken met geheel nieuwe systemen. Het is daarom aan te raden om met werknemers in gesprek te gaan en trainingen te organiseren.

3. Kies de juiste partner

Een transformatie naar de cloud doe je niet alleen en gaat sneller wanneer je hier een partner voor inschakelt. Ga in gesprek met verschillende partners en stel kritische vragen. Zo kom je erachter welke partner het beste geschikt is.

4. Vergeet de wet- en regelgevingen niet

Er zijn verschillende wetten en regels voor het opslaan van gebruikersgegevens en andere gevoelige persoonlijke informatie. Het is belangrijk dat bedrijven hieraan voldoen. Ga daarom na of de gewenste cloudoplossing hier aan kan voldoen voordat je de overstap maakt.

5. Hoeveel tijd mag de transformatie naar de cloud kosten?

Een cloud transformatie neemt meer tijd in beslag dan je vooraf misschien denkt. Daarnaast heeft iedereen tijd nodig om te wennen aan de nieuwe manier van werken. Jouw gekozen partner kan een inschatting geven hoe lang de transformatie naar de cloud gaat kosten.

6. Vergeet niet te evalueren

Na de transformatie naar de cloud is het belangrijk om te blijven evalueren hoe het gaat en of medewerkers goed met de nieuwe systemen kunnen werken. Daarnaast blijft de cloud zich ontwikkelen en zul je mee moeten blijven gaan met deze ontwikkelingen.

 

Een cloud transformatie in de praktijk

Autobedrijf De Haar heeft ervoor gekozen om de hele ICT-omgeving onder te brengen bij Connectium. Onderdeel hiervan was een transformatie naar de cloud. Inmiddels werken ze hier al geruime tijd in en zijn alle bedrijfsapplicaties geïntegreerd.

Meer weten over de cloud transformatie van Autobedrijf De Haar? Lees dan het hele klantverhaal.

Martijn Gerritsen van autobedrijf de Haar die een cloud transformatie is ondergaan.

Hulp nodig bij een cloud transformatie?

Een transformatie naar de cloud stimuleert innovatie en zorgt ervoor dat bedrijven voorbereid zijn op toekomstige veranderingen. Wil je meer weten over het transformeren naar de cloud? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om jouw vragen te beantwoorden en je te adviseren. Samen zorgen we ervoor dat jouw transformatie naar de cloud een succes is.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®