Microsoft 365 back-up: waarom is het nodig?

We horen het regelmatig tijdens gesprekken: “Wij gebruiken Microsoft 365. Alles staat in de cloud. Een Microsoft 365 back-up is toch niet nodig?”. Maar is dit wel zo?

Microsoft is verantwoordelijk voor de infrastructuur, maar niet voor jouw data. Je bent er dus als gebruiker zelf verantwoordelijk voor wat er met je data gebeurt. Maar wat houdt dit precies in?

Steeds meer bedrijven maken gebruik van Microsoft 365. Het is de perfecte tool voor flexibele organisaties en is eenvoudig te installeren en te beheren. Microsoft 365 heeft vele voordelen, waaronder dat het altijd voorzien is van de laatste softwareversie en je zelf niet hoeft te investeren in IT-apparatuur. 

Veel van deze gebruikers gaan ervan uit dat wanneer zij Microsoft 365 afnemen automatisch hun data wordt geback-upt. Helaas is dit dus niet het geval. In deze blog leggen we je alles uit over de Microsoft 365 back-up en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een Microsoft 365 back-up?

Een back-up is ook wel een reservekopie. Met een Microsoft 365 Back-up maak je dus eigenlijk een kopie van alle data binnen Microsoft 365. Deze back-up wordt in de cloud gezet en kan worden teruggezet wanneer jij daarom vraagt. Hierdoor is het kwijtraken van data verleden tijd.

Waarom het zo belangrijk is

Zoals eerder aangegeven zijn veel gebruikers van mening dat wanneer zij in de cloud werken een back-up niet langer nodig is. Daarom zijn veel gebruikers ook verbaasd wanneer zij niet meer hun data kunnen terughalen na een incident. Hieronder zullen wij je uitleggen waar deze verwarring ontstaat.

Een bewaartermijn is geen back-up

Microsoft 365 werkt met bewaartermijnen van 30 tot 60 dagen. Vaak wordt gedacht dat een bewaartermijn hetzelfde is als een back-up. Dit is niet het geval. Er zit namelijk een wezenlijk verschil tussen deze twee termen.

Een back-up is ook wel een reservekopie en bevat meerdere versies. Dit zorgt ervoor dat je altijd je data kan terughalen. Microsoft 365 werkt met standaard bewaartermijnen. Nadat deze bewaartermijnen zijn verstreken, worden bestanden voorgoed verwijderd. Er is geen mogelijkheid om ze terug te krijgen, in tegenstelling tot een back-up.

Conclusie: het maken van een Microsoft 365 back-up is daarom erg belangrijk.  

Werken met Outlook van Microsoft 365

8 redenen waarom een Microsoft 365 back-up nodig is

Dit zijn de 8 redenen waarom een Microsoft 365 back-up noodzakelijk is:

  1. Verantwoordelijk voor eigen data
  2. Per ongeluk verwijderen van data
  3. Malware, virussen, hackers
  4. Niet alle data op één plek
  5. Retentieperiode is beperkt
  6. Grote gevolgen na dataverlies
  7. Regelgeving en wettelijke vereisten
  8. Minimale downtime

1. Verantwoordelijk voor eigen data

Microsoft werkt volgens het principe ‘gedeelde verantwoordelijkheid in de cloud’. Dat houdt in dat Microsoft verantwoordelijk is voor het draaiende houden van de IT-infrastructuur en de klant verantwoordelijk is voor het beveiligen van zijn eigen bedrijfsgegevens. De wijze waarop dit gebeurt ligt volledig bij de klant.

2. Per ongeluk verwijderen van data

Of het per ongeluk gebeurt of niet, het verwijderen van bestanden of gebruikers gebeurt vaker dan je zou denken. Deze wil je uiteraard na verwijdering graag terug. Microsoft 365 bewaart data tussen de 30 en 60 dagen. Wil je na deze periode data behouden, dan is een andere oplossing nodig.

3. Malware, virussen, hackers

Malware, virussen en hackers kunnen ook toetreden tot jouw Microsoft 365 omgeving en vervelende situaties veroorzaken. De Microsoft 365 back-up die Connectium aanbiedt zorgt niet alleen voor een back-up, maar beschermt ook bestanden tegen malware, virussen en hackers.

4. Niet alle data op één plek

Al jouw bedrijfsdata wordt opgeslagen bij Microsoft. Gaat er wat mis bij Microsoft, dan betekent dat dit ook (grote) gevolgen heeft voor jouw bedrijf. Met online back-up bij een derde partij zorg je naast de back-up er ook voor dat al jouw data staat opgeslagen op een andere plek. Indien er problemen bij Microsoft zijn, dan ben je in ieder geval niet alle data kwijt.

5. Retentieperiode is beperkt

Zoals eerder benoemd zijn de bewaartermijnen van Microsoft 365 beperkt. Wil je bestanden langer dan bijvoorbeeld 30 dagen bewaren? Dan moet je op zoek naar een andere tool. Met Microsoft 365 back-up van Connectium bepaal je zelf de frequentie en hoelang data bewaard moet blijven.

6. Grote gevolgen na dataverlies

Dataverlies moet ten aller tijde worden voorkomen. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor jouw organisatie. Denk aan imagoschade bij bestaande en potentiële klanten, afname van productiviteit en hoge kosten. Het kan zelfs de bedrijfscontinuïteit op het spel zetten.

7. Regelgeving en wettelijke vereisten

Er kan worden voldaan aan de bewaarplicht en bewaartermijnen die worden gevraagd. De standaard bewaartermijnen zijn daar niet geschikt voor.

8. Minimale downtime

Downtime zet de organisatie stil, veroorzaakt gegevensverlies en kost geld. Door middel van de back-up worden hele werkomgevingen en data met een aantal klikken weer teruggezet.

Hoe werkt de Microsoft 365 back-up van Connectium?

Met de Microsoft 365 back-up van Connectium hoef je je geen zorgen meer te maken om je data. 

Maar hoe werkt het eigenlijk? Het enige wat wij van je nodig hebben is je beheerdersaccount. Daarna kunnen wij aan de slag met het inrichten. Wij zorgen ervoor dat jouw data dubbel en veilig staat opgeslagen. Alle data wordt meegenomen en is opgeslagen op onze eigen servers in datacenters in Nederland.

Wij snappen dat je een beheerdersaccount niet zomaar afgeeft. Daarom plannen wij altijd eerst een gesprek met je in, online of op locatie. Zo leer je onze organisatie en werkwijze beter kennen.

Wat kost het?

Voor een vast bedrag per maand ben je ervan verzekerd dat je nooit meer data verliest. Alles wordt dagelijks geback-upt, denk aan jouw e-mail, OneDrive, Teams en SharePoint.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®