Hoe veilig is jouw wacht-
woord?

Je ziet het vaak in het nieuws: bedrijven, groot en klein, die te maken hebben met digitale aanvallen. De gevolgen zijn niet mis: flinke kosten door stilgelegde activiteiten, financiële fraude, gelekte gegevens van klanten, medewerkers en leveranciers, en zelfs klanten die de samenwerking stopzetten vanwege imagoschade.

Hoe kun je jezelf hiertegen wapenen? Simpel, met sterke wachtwoorden. Maar wat maakt een wachtwoord nou eigenlijk veilig?

1. Maak een zin van je wachtwoord van minimaal 12 tekens

Wachtwoordzinnen zijn gemakkelijk te onthouden en ook nog eens moeilijk te hacken. Hoe langer de zin hoe beter. Gebruik ongeveer vijf willekeurige woorden die je samen gemakkelijk kunt onthouden. Een voorbeeld van een wachtwoordzin is 'Ikgaiederedaglopend!NaarWerkNummer15'. Een wachtwoord als deze is gemakkelijk te onthouden en bevat alle elementen van een goed wachtwoord. 

2. Gebruik in je wachtwoord meerdere hoofdletters, tekens of cijfers

Hoofdletters, tekens en cijfers zorgen ervoor dat een wachtwoord veel minder snel geraden kan worden.

3. Pas het wachtwoord minimaal één keer per jaar aan

Als je je wachtwoord verandert, verander dan niet één letter of cijfer in het wachtwoord. Maar bedenk echt een nieuwe. 

4. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord

Het is vaak verleidelijk om voor al je accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken. In de huidige tijd hebben we echter zoveel verschillende accounts dat het moeilijk is om alle wachtwoorden te onthouden. Helaas biedt deze gewoonte een ideale gelegenheid voor hackers. Zodra ze toegang hebben tot één wachtwoord, kunnen ze zich gemakkelijk toegang verschaffen tot meerdere accounts.

Wachtwoord met tweefactorauthenticatie

5. Gebruik tweefactor-
authenticatie

Naast je wachtwoord kun je ook gebruik maken van tweefactorauthenticatie. Dat is een tweede middel om je te identificeren. Dat kan door middel van een sms-code of via een app. Werk je bij Connectium in de cloud? Dan zit dit er automatisch bij. Via een app op je telefoon bevestig je dat jij degene bent die wil inloggen. Zo is je werkplek extra goed beveiligd.

6. Gebruik een wachtwoordmanager

Creëer unieke wachtwoorden voor diverse services om te voorkomen dat als één wachtwoord wordt blootgesteld, al je accounts direct toegankelijk zijn. Een wachtwoordmanager kan je wachtwoorden veilig en georganiseerd beheren. Veel van deze tools hebben zelfs de mogelijkheid om sterke wachtwoorden voor je te genereren, waardoor je ze niet alleen zelf hoeft te bedenken, maar ook niet hoeft te onthouden. Voorbeelden van zo'n wachtwoordmanager zijn LastPass, KeePass en Bitwarden

Meer informatie?

Wil je meer informatie over een veilig wachtwoord? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®