De gratis klassieke Teams-versie verdwijnt: wat te doen?

Op 12 april 2023 verdwijnt de gratis klassieke versie van Microsoft Teams. Bedrijven die hun chatgeschiedenis, bestanden en andere data willen behouden moeten voor deze datum overstappen naar een betaalde versie of de nieuwe gratis versie.

Maakt jouw bedrijf op dit moment gebruik van de gratis versie van Microsoft Teams? Dan is het raadzaam om onderstaande informatie goed door te lezen.

De opties om Teams te blijven gebruiken

De klassieke versie van Microsoft Teams wordt buiten werking gesteld en daar kunnen bedrijven hinder van ondervinden.

Ten eerste omdat niet alle functionaliteiten meer gratis te gebruiken zijn en ten tweede omdat chatgeschiedenis, bestanden en allerlei andere data per 12 april definitief worden verwijderd. Het is daarom essentieel om over te stappen naar een andere versie van Teams. Er zijn twee opties mogelijk:

 1. Upgraden naar een betaald Teams abonnement
 2. Gebruik maken van een nieuwe gratis Teams versie

Optie 1: Upgraden naar een betaald Teams abonnement

Om gebruik te kunnen blijven maken van de functionaliteiten van Teams, is een upgrade naar een betaalde versie in sommige gevallen nodig. Microsoft biedt verschillende abonnementen aan:

Teams Essentials

De goedkoopste optie is Microsoft Teams Essentials, voor €3,70 exclusief BTW per maand per gebruiker maak je al gebruik van Teams. Met deze optie beschik je over alle basis functionaliteiten van Teams, waaronder:

 • Onbeperkt groepsvergaderingen van maximaal 30 uur;
 • 10 GB clouopslag per gebruiker;
 • Maximaal 3000 deelnemers per vergadering.

Business Basic

Als je nog meer uit Microsoft Teams wil halen is het Microsoft Business Basic abonnement een goed alternatief. Met dit abonnement krijg je naast Microsoft Teams, ook toegang tot alle Microsoft 365 diensten zoals Word, Outlook, PowerPoint en Excel.

Het Business Basic abonnement kost €5,60 exclusief BTW per maand per gebruiker.

Enkele verschillen tussen Teams Essentials en Business Basic zijn:

 • 1 TB cloudopslag per gebruiker;
 • Opnamen en transcripties van vergaderingen;
 • Samenwerkingsgericht aantekening maken in Teams waarmee deelnemers bijdragen kunnen leveren aan gedeelde inhoud.

Business Standard

Een opvolger van Business Basic is Business Standard. Het abonnement biedt net als Business Basic toegang tot alle Microsoft 365 diensten, waaronder Teams.

Het abonnement kost €11,70 exclusief BTW per maand per gebruiker en heeft meer Teams-functionaliteiten waar je gebruik van kan maken: 

 • Hosten van webinars
 • Registratie- en rapportagehulpprogramma’s voor deelnemers

Optie 2: Gebruik maken van een nieuwe gratis versie van Teams

Het blijft gelukkig nog mogelijk om Teams gratis te gebruiken. Het is wel noodzakelijk om voor 12 april 2023 over te stappen, anders verlies je jouw data en chatgesprekken.

Dit zijn de belangrijkste details van de gratis Teams versie:

 • Onbeperkt één-op-éen vergaderingen van maximaal 30 uur
 • Onbeperkte groepsvergaderingen van maximaal 60 minuten
 • Maximaal 100 deelnemers per vergadering
 • 5 GB cloudopslag per gebruiker

Let op: Microsoft zet alleen chatgeschiedenis, bestanden en data over wanneer je overstapt naar een betaald abonnement. Kies je voor de nieuwe gratis versie van Teams dan moet je zelf deze data overzetten. 

Teams

Maak ik gebruik van de gratis versie van Teams?

Weet je niet (zeker) of je gebruik maakt van de klassieke versie van Teams? Dit kan je op de volgende manier eenvoudig controleren:

 1. Open Microsoft Teams en klik op je profielfoto in de rechterbovenhoek van de app.
 2. Als je gebruik maakt van de klassieke versie zie je bovenaan het menu staan ‘Gratis versie van Microsoft Teams (klassieke versie)’.

Bovendien krijgen gebruikers met de klassieke versie ook bovenaan in Teams te zien dat de gratis versie komt te vervallen.

Hulp nodig bij de overstap naar een nieuwe Teams versie?

Wil je met jouw organisatie gebruik blijven maken van Teams? Dan is een andere Teams versie noodzakelijk. Wij helpen je graag met de overstap en het overzetten van Teams data. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®