PHISHING-
SIMULATIE: HOE WERKT HET PRECIES?

Wist je dat phishing verantwoordelijk is voor meer dan 90% van alle succesvolle cyberaanvallen en dat menselijke fouten de grootste oorzaak zijn van beveiligingslekken- en inbreuken?

Phishing e-mails zijn steeds moeilijker te herkennen waardoor het risico op een succesvolle aanval groter wordt. Het is daarom raadzaam om je medewerkers te trainen en regelmatig te testen met een phishingtest. Door aandacht en tijd te besteden aan security awareness zijn medewerkers voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om phishing te herkennen. Hierdoor wordt de kans op een succesvolle aanval verminderd.

Wat is phishingsimulatie?

Door middel van een phishingtest kan een bedrijf de kwetsbaarheid voor phishingaanvallen testen. Dit wordt gedaan door een gesimuleerde phishingaanval uit te voeren op medewerkers van het bedrijf, hierbij ontvangen zij een nep e-mail die lijkt op een legitieme e-mail.

Het doel van een phishingtest is om te zien hoeveel medewerkers op de link in de nep-email klikken, persoonlijke informatie verstrekken of andere acties uitvoeren die gevolgen kunnen hebben voor het bedrijf.

Op basis van de resultaten kan bepaald worden welke acties het bedrijf moet inzetten om de cyberveiligheid te verhogen.

De voordelen van phishingsimulatie

Het uitvoeren van een phishingtest levert bedrijven vele voordelen op, namelijk de volgende:

Voordeel 1: Bewustwording en waakzaamheid

Doordat medewerkers regelmatig worden getest met een nep phishing e-mail, worden ze zich bewust van de risico’s en de tactieken die door hackers worden gebruikt. Dit vergroot de waakzaamheid, waardoor het minder waarschijnlijk is dat ze worden misleid.

Voordeel 2: Verminderde kans op succesvolle phishingaanvallen

Omdat medewerkers worden getraind en getest, is de kans op een succesvolle phishingaanval minder groot. Het is bekend dat hackers zich richten op de zwakste schakel in het bedrijf en dat zijn vaak de medewerkers. Door je personeel te trainen op de gevaren van phishing verminder je de kans om in de toekomst slachtoffer te worden van een phishingaanval.

Voordeel 3: Verantwoordelijk-
heidsrol medewerkers

Medewerkers testen op phishing is maar een klein onderdeel van de algehele cyberbeveiliging. Toch draagt het bij aan de veiligheid van je bedrijf, omdat medewerkers zich bewuster zijn van de rol die zij spelen bij het beschermen van het bedrijf tegen cyberbedreigingen.  

Voordeel 4: Besparing van tijd en geld

Als je slachtoffer wordt van een phishingaanval kan dit aanzienlijke gevolgen hebben voor je bedrijf, zowel planning technisch als in de kosten. Door je medewerkers regelmatig te testen op phishing loop je minder kans dat een phishingaanval succesvol is, voorkom je dat systemen niet meer beschikbaar zijn en dat er onnodige kosten moeten worden gemaakt.

Voordeel 5: Inzicht

Phishingtesten geven bedrijven inzicht in hoeveel procent van de medewerkers zouden klikken op een echte phishingmail. Het kan worden ingezet als een (nul)meting. Aan de hand van resultaten kan er een security awareness plan worden opgesteld of het huidige plan kan worden geëvalueerd. Dit helpt bij het creëren van een cultuur waar veiligheidsbewustzijn voorop staat.  

Voordeel 6: Identificatie en opvolging

Phishingtesten kunnen helpen bij het identificeren van medewerkers die mogelijk extra training of begeleiding nodig hebben om zich beter te beschermen tegen phishingaanvallen. Dit stelt bedrijven in staat om gerichte opvolgingsacties te ondernemen om het beveiligingsniveau van hun medewerkers te verbeteren.

Kom alles te weten over IT-security

Ontdek alle mogelijkheden van het security awareness programma.

Hoe werkt een phishingtest?

Phishingsimulatie is onderdeel van het security awareness programma van Connectium. De eerste stap van deze test is om jouw bedrijf te leren kennen en samen het doel van de phishingtest te bepalen. Zo sluit de test aan bij de dagelijkse werkzaamheden van de organisatie. Vervolgens worden de volgende punten besproken:

  • Welke softwareprogramma's worden er gebruikt binnen jouw organisatie?
  • Naar welke medewerkers moet de phishingtest worden gestuurd?
  • In welke taal moet de phishingtest worden opgesteld?
  • Hoe moet het phishingtemplate eruitzien?
  • Wanneer mag de phishingtest verstuurd worden?

Met deze informatie in handen, vragen we je om de mailadressen van medewerkers aan ons door te geven. In overleg wordt besloten of jouw medewerkers voorafgaand aan de phishingtest worden ingelicht of niet.

Wanneer het geschikte template is gekozen, wordt de phishingmail verstuurd naar de medewerkers. De resultaten van de phishingtest zijn direct zichtbaar in het platform. Je ziet wie de mail heeft geopend en wie er op de link heeft geklikt. We bespreken de resultaten met je en stellen in overleg met jou een trainingsprogramma op. 

Test medewerkers met een phishingtest

Phishingtest helpt de veiligheids-
cultuur te verbeteren

Het regelmatig testen van je medewerkers met een phishingtest is zeker van grote meerwaarde voor je bedrijf. Het verlaagt het risico op phishingaanvallen en  zorgt ervoor dat de veiligheidscultuur binnen het bedrijf verbetert. De waakzaamheid van medewerkers wordt groter, waardoor de kans op een succesvolle phishingaanval vermindert wordt.

Phishingtest uitvoeren?

Wil je er zeker van zijn dat jouw bedrijf veilig is tegen de dreiging van phishing? Vul het contactformulier in en onze experts nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een professionele phishingtest. Onze tests zijn ontworpen om te kijken hoe jouw medewerkers reageren op phishingmails. Op basis hiervan kunnen we een op maat gemaakt trainingsprogramma voorstellen om de veiligheid van jouw bedrijf te verhogen.

Waarom wachten op een echte phishingaanval? Neem vandaag nog contact met ons op en zorg ervoor dat jouw bedrijf beschermd is tegen deze dreiging.  

Blijf op de hoogte
van de laatste trends


Onze klanten
© Connectium. Alle rechten voorbehouden. Website door Gijs®